ГоловнаСвіт

П'ять найбільших економік Європи об'єдналися для боротьби з офшорами

Європейські лідери вирішили показати громадськості, що реагують на скандал з панамськими офшорами.

П'ять найбільших економік Європи об'єдналися для боротьби з офшорами
The Panama papers

П'ять найбільших економік Європи (Великобританія, Німеччина, Франція, Італія й Іспанія) домовилися обмінюватися інформацією про таємних власників підприємств і фондів.

Про це пише BBC.

Про укладення угоди було оголошено на спільній прес-конференції прем'єр-міністрів цих країн. У ній також узяли участь керуюча директор МВФ Крістін Лагард і генеральний секретар ОЕСР Ангел Гуррія.

Як зазначає BBC, це узгоджена спроба показати громадськості, що лідери реагують на скандал з панамськими офшорами. П'ять найбільших економік ЄС тепер наполягають, щоб країни-члени G20 брали з них приклад. В такому разі інформацією змогли б обмінюватися США, Саудівська Аравія і Китай.

Уряд Великобританії також оголосив про створення реєстру такої інформації, отримати доступ до якого зможе кожен охочий. "Великобританія буде працювати з нашими основними європейськими партнерами, щоб з'ясувати, хто насправді володіє підставними компаніями, хто ухилявся від податків, відмивав гроші і був пов'язаний з корупцією", - заявив Джордж Осборн, канцлер казначейства Великобританії.

Після публікації "Панамських документів" у відставку пішли прем'єр-міністр Ісландії Сігмундур Давид Гуннлаугссон і міністр промисловості, енергетики і туризму Іспанії Хосе Мануель Сорія.

3 квітня Міжнародний консорціум журналістів опублікував розслідування про виведення грошей через офшори, в якому згадувалися близько 140 осіб, включно із знаменитостями і світовими лідерами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram