ГоловнаСвіт

Керрі: США мали право збити російські бомбардувальники в Балтійському морі

США сподіваються, що надалі Москва не повторюватиме таких дій

Керрі: США мали право збити російські бомбардувальники в Балтійському морі
Фото: Скриншот с онлайн-трансляции

Згідно з чинними правилами, збройні сили США могли збити російські бомбардувальники Су-24, які імітували атаку на американський есмінець USS Donald Cook у Балтійському морі.

Про це заявив держсекретар США Джон Керрі, повідомляє Російська служба ВВС.

Керрі розкритикував інцидент і додав, що Москві вже було сказано, що такі маневри надзвичайно небезпечні і що Вашингтон сподівається, що нічого такого надалі не повториться.

"Ми засуджуємо таку поведінку. Це безрозсудно. Це провокаційно. І це небезпечно. І згідно з правилами застосування збройної сили, ці літаки могли бути збиті", - додав він.

У міноборони Росії заявили, що реакція США "здивувала", а пілоти, побачивши корабель, "з дотриманням усіх заходів безпеки здійснили так зване ухиляння від нього".

Раніше Пентагон оприлюднив фотографії і відео, на яких зафіксовано, як російські Су-24 агресивно пролітають на малій висоті поблизу есмінця. У Білому домі прокоментували інцидент як такий, що "не відповідає нормам поведінки військових".

За словами американських військових, за останні кілька днів російські бомбардувальники Су-24 кілька разів пролітали небезпечно близько від Donald Cook у Балтійському морі. Військові літаки не мали бомбардувального і ракетного озброєння. Також над есмінцем пролетів російський вертоліт Ка-27, з якого, імовірно, велася фотозйомка корабля.

Колишній капітан корабля ВМФ США Рік Хоффман прокоментував інцидент в інтерв'ю Navy Times. За його словами, оскільки США не перебувають у стані війни, капітан повинен оцінити ситуацію.

"Якщо ви бачите, що наближається літак і можете його ідентифікувати, якщо ви бачите, що він не озброєний, і якщо ви не бачите жодних ознак.., які вказують на те, що на корабель націлена ракета, то нічого робити не треба", - зазначив він, додавши, що "не можна вбивати людей просто тому, що вони вас дратують".

Нагадаємо, через польоти Су-24 над американським есмінцем Польща викликала посла Росії "на килим".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram