ГоловнаСвіт

Хокінг, Цукерберг та Мільнер відправлять зонд до Альфи Центавра

Проект дослідження, що отримав назву Breakthrough Starshot, коштуватиме $100 млн.

Хокінг, Цукерберг та Мільнер відправлять зонд до Альфи Центавра
Проксима Центавра
Фото: EPA/UPG

Британський фізик Стівен Хокінг, засновник Facebook Марк Цукерберг і російський бізнесмен Юрій Мільнер планують відправити зонд за межі Сонячної системи для пошуку позаземного життя.

Про це повідомляє АВС.

Проект дослідження, який одержав назву Breakthrough Starshot, коштуватиме $100 млн.

"Breakthrough Starshot покликаний розробити нано-зонд - роботизований космічний апарат вагою у кілька грамів - і використовувати світловий промінь, щоб запустити його зі швидкістю у 20% від швидкості світла. Якщо все вийде, зонд зможе долетіти до альфа Центавра через 20 років після запуску і передати зображення будь-яких планет, виявлених у цій системі", - написав Хокінг на своїй сторінці

у Facebook.

"Альберт Ейнштейн якось уявив подорож на світловому промені, і його уявний експеримент привів його до теорії відносності. Трохи більше ніж сто років потому, у нас є шанс домогтися значної частини цієї швидкості: 100 мільйонів миль на годину. Тільки з такою швидкістю ми зможемо дістатися зір, враховуючи тривалість людського життя", - зазначив Хокінг.

Планується запуск тисяч нано-зондів, кожен з яких буде оснащений камерою, батареєю живлення, навігаційним пристроєм і пристроєм для зв'язку. Рухати нано-зонди вперед буде вітрило - Lightsail - конструкція довжиною близько метра, товщиною в кілька сот атомів і вагою в пару грамів. Зонди будуть запускатися з Землі за допомогою фазованої решітки лазерів. Їхня сукупна потужність становитиме понад 100 гігават.

Зазначається, що вчені мають подолати кілька серйозних науково-технічних проблеми, і, як очікується, на це піде щонайменше кілька років. Разом з тим, пропонована конструкція створюється на основі технологій, які або вже доступні, або стануть такими в найближчому майбутньому, зазначають у команді Breakthrough Starshot.

Альфа Центавра - зоряна система з трьох зір у сузір'ї Центавра, найближча до Сонячної система, до неї близько 4 світлових років шляху (Проксима Центавра, найближча до нас зоря, входить у цю систему). Існує імовірність, що в системі Альфа Центавра можуть бути населені планети. Сучасні космічні апарати здатні дістатися до Альфи Центавра за 30 тис. років.

Нагадаємо, в березні місію NASA на Марс перенесли на травень 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram