ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін присвоїв загиблому в Сирії спецпризначенцю Героя Росії

Офіцер був навідником авіації на об'єкти "Ісламської держави"

Путін присвоїв загиблому в Сирії спецпризначенцю Героя Росії
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін присвоїв звання Героя Росії посмертно загиблому в Сирії старшому лейтенанту Збройних сил Росії Олександру Прохоренку.

Про це інформує Російська служба Бі-бі-сі.

"За мужність і героїзм, проявлені під час виконання військового обов'язку, присвоїти звання Героя Російської Федерації старшому лейтенанту Прохоренку Олександру Олександровичу (посмертно)", - йдеться в указі, опублікованому на сайті Кремля.

Раніше про загибель російського спецпризначенця в районі населеного пункту Тадмор неподалік від Пальміри повідомляли світові ЗМІ, однак його імені не називали.

За даними російського міністерства оборони, офіцер займався наведенням авіації на об'єкти "Ісламської держави".

Представник авіабази заявив, що спецпризначенець робив це тиждень, але в підсумку його помітили і оточили бойовики, після чого офіцер викликав вогонь на себе і загинув у результаті авіаудару.

Про застосування в Сирії російського спецназу стало відомо тільки 23 березня. Командувач російськими силами генерал-полковник Олександр Дворніков заявив, що спецпризначенці здійснюють розвідку і наведення літаків на об'єкти.

Нагадаємо, Росія почала військово-повітряну операцію в Сирії 30 вересня 2015 року.

США, Британія та інші країни НАТО заявляють, що основною метою російських військових була помірна опозиція сирійському президенту Башару Асаду. Правозахисні організації також звинувачували Москву в загибелі мирних жителів і руйнуванні цивільної інфраструктури.

Москва послідовно заперечує всі ці звинувачення, наполягаючи, що бомбардувала позиції "Ісламської держави".

Наприкінці лютого 2016 року в переговорах під егідою ООН за участю країн Заходу і Росії було досягнуто угоди про перемир'я між урядом Асада і декількома десятками опозиційних груп.

Президент Росії Володимир Путін наказав почати виведення основних військових сил РФ із Сирії з 15 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram