ГоловнаСвіт

Кемерон має намір ввести кримінальну відповідальність для податкових ухильників

Лондон готується до проведення глобального антикорупційного саміту

Кемерон має намір ввести кримінальну відповідальність для податкових ухильників
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон оголосить у понеділок про намір вже цього року ввести в дію кримінальну відповідальність для компаній, якщо їхні співробітники допомагають ухиленню від податків.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на уривки промови прем'єра, поширені його канцелярією.

Як зазначає агентство, прем'єр переконує британців проголосувати за збереження країни у складі ЄС на референдумі 23 червня. Прихильники членства у блоці побоюються, що згадка Кемерона у відомих усій планеті "Панамських документах" підірве переконливість аргументів голови кабінету.

Напередодні Кемерон оприлюднив свої податкові декларації, намагаючись вгамувати критику з приводу своєї першої реакції на скандал, пов'язаний з "Панамським документами", в яких згадується створення офшорного фонду його покійним батьком.

Раніше Кемерон визнав, що отримав прибуток від продажу своєї частки у фонді батька у 2010 році. Він також назвав свою реакцію на викриття неправильною. Голова британського уряду зізнався в телевізійному інтерв'ю у четвер, що мав частку у батьківському офшорному інвестиційному фонді, про який стало відомо після публікації "Панамських паперів". В інтерв'ю телеканалу ITV News він сказав, що володів часткою у панамському фонді Blairmore, але продав її у 2010 році, ще до того як обійняв посаду прем'єра.

У понеділок Кемерон планує виступити в Палаті громад на захист досягнень свого кабінету.

"Цей уряд зробив більше, ніж будь-який інший, для вжиття заходів проти корупції у всіх її проявах, проте ми підемо далі, - йдеться в уривках промови прем'єра, поширених його канцелярією. - Ось чому цього року ми законодавчо закріпимо кримінальну відповідальність тих компаній, які не запобігають наданню співробітниками сприяння в ухиленні від податків".

Про цей план вже оголосив міністр фінансів Джордж Осборн у березні 2015 року, але раніше передбачалося ухвалити закон до 2020 року, повідомила Даунінг-стріт.

Разом з тим, зазначає Рейтер, рішення прискорити ухвалення цього заходу навряд чи задовольнить численних критиків Кемерона з опозиційних партій та низки ініціативних груп, які стверджують, що країна вже має інструменти для боротьби з ухиленням від податків, не вистачає тільки бажання.

Скандал навколо фінансів Кемерона розгорівся в особливо невдалий для прем'єра час: 12 травня у Лондоні має відбутися глобальний антикорупційний саміт.

Нагадаємо, 9 квітня у Лондоні пройшов мітинг за відставку прем'єра через "Панамські документи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram