ГоловнаСвіт

Міністр оборони Польщі назвав підробкою звіт про катастрофу під Смоленськом

Мацеревич звинуватив Туска в фальсифікації.

Міністр оборони Польщі назвав підробкою звіт про катастрофу під Смоленськом
Фото: newsweek.pl

Міністр оборони Польщі вважає, що звіт про авіакатастрофу під Смоленськом, в якій загинув президент країни Лех Качиньський, було сфальсифіковано Дональдом Туском, який до 2014 року займав посаду прем'єр-міністра Польщі, а зараз очолює Європейську раду.

"Туск забезпечив собі повний контроль не тільки над розслідуванням, а й над кожною заявою урядових структур. Він сказав, що бере на себе цілковиту відповідальність за цю справу, однак доповідь було підроблено, а фальсифікація звіту урядом повинна мати наслідки", - цитує Мацеревича "Радіо Польща".

Голова Міноборони також поставив під сумнів наміри уряду Туска повернути уламки літака.

"На мою думку, зусилля не робилися. Радослав Сікорський говорив, що робив зусилля, але чи так це - необхідно перевірити. Я не хочу вдаватися до радянології або русології, щоб говорити про те, що повинно було статися. Росія використовує інші критерії, у неї власний погляд, власні інтереси. необхідно прагнути [повернути уламки], необхідно вимагати. Можливо, як говорила прем'єр Норвегії, варто просити допомоги в союзників із НАТО", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше Мацеревич назвав авіакатастрофу під Смоленськом терактом. 4 лютого міністр підписав документи про відновлення розслідування Смоленської катастрофи, що сталася 10 квітня 2010 року.

Літак польського президента, на борту якого перебувало 96 осіб, включаючи самого голову держави Леха Качиньського, розбився під час заходу на посадку на аеродром Смоленськ-Північний в умовах сильного туману й обмеженої видимості. Всі пасажири і члени екіпажу загинули.

Качиньський прямував до Росії на поминальні заходи до сімдесятих роковин розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram