ГоловнаСвіт

У Латвії на півроку заборонили телеканал "Россия-РТР"

Нацрада з електронних ЗМІ зафіксувала три порушення європейської директиви за шість місяців

У Латвії на півроку заборонили телеканал "Россия-РТР"
Фото: ukraineinfo.net

У Латвії на півроку заборонено ретрансляцію російського телеканалу "Россия-РТР", повідомляє Русская служба Би-би-си.

Відповідне рішення ухвалила Національна рада з електронних ЗМІ на підставі трьох порушень директиви ЄС "Про послуги аудіовізуальних ЗМІ" - латвійський регулятор зафіксував три проступки протягом останніх шести місяців.

"Ми вже одного разу закривали цей канал (2014 року), тепер закриваємо вдруге. Минулого разу вони не дотримувалися законодавства Латвії, а тепер - законодавства ЄС. Це серйозні порушення: заклики до війни і розпалювання ненависті", - розповіла голова Нацрада Латвії з електронних ЗМІ Айя Дулевська.

Перше порушення, за словами Дулевської, зафіксували в передачі "Недільний вечір з Володимиром Соловйовим". Протягом усієї передачі неодноразово повторювалося, що "Україна - територія, окупована нацистами і фашистами, з ними неможливий діалог, тому що Україна - це агресор".

Другий сюжет, який спровокував невдоволення регулятора, стосувався Латвії.

"У спотвореному вигляді було подано розповідь про те, що російська меншина в Латвії перебуває під загрозою, а латиська мати може бити російську дитину тільки тому, що вона - російська дитина, - розповіла Дулевська. - Далі було пояснення: американці це підтримують, тому що хочуть отримати привід ввести в Латвію танки".

Третім епізодом, що викликав невдоволення влади, став ще один випуск "Недільного вечора з Володимиром Соловйовим". У ньому йшлося про те, що "на Туреччину треба нападати швидко, знищити її з космосу, тому що Туреччина готується захопити Кавказ", пояснила Дулевська.

Латвія отримала дозвіл від Єврокомісії заборонити телеканал уже після другого порушення. Однак рада призупинила мовлення лише після третього порушення.

Як зазначають, ліцензію телеканалу видав шведський регулятор. Однак Латвія отримала можливість застосувати санкції, оскільки телеканал порушив європейське законодавство. Цією можливістю латвійський регулятор скористався вперше. Раніше Латвії треба було довести, що телеканал порушив закони країни реєстрації.

Нагадаємо, 17 березня Нацрада з телебачення і радіомовлення заборонила трансляцію в Україні 13 російських телеканалів. В ефірі цих телеканалів з'являлися персони, які внесені в перелік осіб, що становлять загрозу національній безпеці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram