ГоловнаСвіт

Опубліковано остаточні результати референдуму в Нідерландах

Уряд Нідерландів може взяти до уваги підсумки референдуму

Референдум щодо Угоди про асоціацію України з Євросоюзом в Нідерландах відбувся, більшість тих, хто проголосував, висловилися проти угоди.

Про це свідчать результати підрахунку 100% бюлетенів, повідомляє NOS.

Проти Угоди про асоціацію Україна-ЄС проголосували 61,1% тих, хто взяв участь у референдумі, "за" - 38,1%. Ще 0,8% бюлетенів визнано недійсними.

Явка склала 32,2% (4,13 млн осіб) за мінімального порогу у 30%, що дозволяє вважати референдум таким, що відбувся.

Фото: Скріншот http://nos.nl

Напередодні NOS повідомляв, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що уряд муситиме взяти до уваги підсумки референдуму про асоціацію Україна-ЄС у разі, якщо його визнають таким, що відбувся. При цьому, говорячи про можливість обговорення підсумків референдуму з Євросоюзом, Рютте сказав: "Ми не поспішаємо. Це питання тижнів".

Референдум має консультативний характер. Проте, навіть якщо припустити, що Нідерланди у результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати його тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 року так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде залишатися в силі тимчасову дію Угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко переконаний, що референдум не стане перешкодою на шляху України до ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram