ГоловнаСвіт

В Ісландії змінився прем'єр

В Ісландії домовилися про дострокові вибори.

В Ісландії змінився прем'єр
Сигурдур Инги Йоханссон
Фото: EPA/UPG

Владна в Ісландії правоцентристська коаліція схвалила призначення на посаду голови уряду міністра рибного господарства Сигурдура Інгі Йоханссона.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на депутата Прогресивної партії Хоскульдура Торальссона.

У свою чергу, лідер Піратської партії Біргітта Йонсдоттир повідомила, що парламентська опозиція домовилася з владною коаліцією про проведення восени 2016 року дострокових виборів.

Зміна прем'єр-міністра Ісландії відбулася у зв'язку з тим, що колишній голова кабміну Сигмундур Давид Гуннлаугссон виявився причетним до скандалу з офшорами. 5 квітня повідомляли, що він подав у відставку, однак згодом офіс Гуннлаугссона заявив, що він "лише тимчасово перестане виконувати обов'язки прем'єра".

4 квітня Гуннлаугссон заявив, що не покине посаду, до чого його закликала опозиція. "Уряд працює добре, - сказав прем'єр. - Прогрес є, і тепер важливо дати кабінету завершити розпочате. Що думає народ, ми з'ясуємо на наступних виборах".

У неділю, 3 квітня, Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) опублікував інформацію про те, що з 2007 р. Гуннлаугссон і його дружина володіли зареєстрованою на Британських Віргінських островах офшорною фірмою Wintris, про наявність частки в якій майбутній прем'єр не відзвітував після обрання в парламент 2009 р. Прем'єр-міністр Ісландії стверджує, що і не мусив робити це, адже за кілька місяців повністю передав компанію у власність дружини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram