ГоловнаСвіт

BP заплатить рекордні $20,8 млрд за розлив нафти у Мексиканській затоці

Це найбільша виплата за забруднення навколишнього середовища в історії США

BP заплатить рекордні $20,8 млрд за розлив нафти у Мексиканській затоці
Архив
Фото: EPA/UPG

Суд у Новому Орлеані остаточно затвердив угоду між владою США і британською нафтовою компанією British Petroleum (BP), згідно з якою концерн виплатить $20,8 млрд компенсації збитку за розлив нафти у Мексиканській затоці у 2010 році.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Guardian.

У міністерстві юстиції США зазначили, що це найбільша виплата за забруднення навколишнього середовища в американській історії, а також - рекордна компенсація, виплачена однією організацією. Мін'юст США висловив задоволення рішенням суду.

Штраф BP врегулює цивільні позови з боку федерального уряду США ($5,5 млрд), п'яти штатів і різних місцевих органів влади у зв'язку з аварією 2010 року на платформі Deepwater Horizon у Мексиканській затоці. Компанія зобов'язана виплатити всю суму протягом 16 років.

Рішення новоорлеанського суду не стало сюрпризом для ринків - про суму врегулювання було відомо вже давно, через неї BP зафіксувала рекордний збиток у $6,5 млрд за підсумками 2015 року та оголосила в лютому про скорочення 7 тис. робочих місць. У зв'язку з цим ADR компанії практично не відреагували на новини.

Нагадаємо, аварія на буровій платформі Deepwater Horizon на свердловині Macondo за 210 км на південний схід від Нового Орлеана, сталася 20 квітня 2010 року. Вона призвела до загибелі 11 осіб і одного з наймасштабніших в історії галузі розливів нафти. Унаслідок пожежі платформа затонула, а зі свердловини протягом 85 днів в океан витікала нафта.

Раніше BP заплатила $43,8 млрд кримінальних і цивільних штрафів, а також оплатила очищення Мексиканської затоки. Згідно із заявою компанії, загальна сума витрат у зв'язку з цим інцидентом становить близько $53,8 млрд до сплати податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram