ГоловнаСвіт

У друга дитинства Путіна знайшли офшор з обігом $2 млрд

Про багатство Сергія Ролдугіна раніше не було нічого відомо

У друга дитинства Путіна знайшли офшор з обігом $2 млрд
EPA/UPG
Фото: BBC

Друг дитинства Володимира Путіна, нині віолончеліст Сергій Ролдугін, є центральною фігурою мережі трастів і офшорів, які оперували мільярдами доларів і контролювали діяльність стратегічних підприємств Росії.

Про це йдеться в розслідуванні "Новой газеты" і низки інших видань, заснованому на документах панамської юрфірми Mossack Fonseca, які "злило" анонімне джерело німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.

Сергій Ролдугін - брат однокласника Путіна. "Він мені просто як брат. Раніше, коли мені нікуди було подітися, я йшов до нього, і у нього спав і їв. Так ось, познайомилися", - розповідав про своє знайомство з президентом Росії Сергій Ролдугін у головній книзі-біографії Володимира Путіна "Від першої особи".

На відміну від інших друзів Путіна, які увійшли до списку Forbes за час його правління, про багатство Сергія Ролдугіна до сьогоднішні не було нічого відомо. Хоча віолончеліст і не робив секрету з дружби з президентом, його єдиний актив, про який говорили публічно, - це міноритарна частка в АКБ "Россия", відомому як "банк друзів президента".

Однак завдяки витоку з компанії-реєстратора Mossack Fonseca вдалося дізнатися, що пов'язані з Ролдугіним компанії оперують не просто мільйонами, а мільярдами доларів.

Зокрема, Ролдугін був власником Sonnette Overseas з Британських Віргінських островів і International Media Overseas (IMO) з Панами. Вони, у свою чергу, були акціонерами Sandalwood Continental і Sunbarn Ltd. Загальний обсяг по банківських рахунках лише Sandalwood Continental склав близько 2 млрд доларів, а у звітах за 2009 рік вказано, що вартість її активів - 18 млрд рублів. Обсяги інших компаній зі схеми були менше, але теж обчислювалися сотнями мільйонів доларів.

Джерелами фінансування групи офшорів були сумнівні позабіржові угоди з акціями найбільших держкомпаній Росії - "Роснефти" і "Газпрому"; "Пожертви" від великих російських бізнесменів; пільгові позики від кіпрського RCB Bank (контролюється російським держбанком ВТБ). Наприклад, в липні 2007 року компанія Сергія Ролдугіна Sonnette Overseas отримала в борг від іншої офшорної структури, Levens Trading, 6 млн доларів під 2% річних. А вже через пару місяців позикодавець за "винагороду" в 1 долар пробачив цей борг другу президента. Levens Trading може бути пов'язана з російським мільярдером Олексієм Мордашовим. Також в операціях були помічені структури Аркадія Ротенберга і його сина Ігоря, Сулеймана Керімова.Частина коштів, які акумулювалися в офшорах, потім інвестували в Росію - в предмети розкоші (яхт-клуби, курорти, будинки) і у стратегічні активи (наприклад, в найбільшого продавця телевізійної реклами в Росії "Відео Інтернешнл" (Vi), великий пакет у КамАЗі).

"Людина, яка знає Ролдугіна, підтвердила нам особливу роль музиканта: "Для вирішення оперативних, а часом непублічних завдань Володимир Путін спирався на коло бізнесменів, основу якого складали друзі по пітерському періоду життя. Але багато хто втратили його довіру, скажімо так, через недосвідченість. Президенту була необхідна людина, якій можна довіряти без сумнівів, щоб через її "частки" дивитися за реальним станом справ. Окрім того, Ролдугін ніколи нічого не взяв, його не приваблює розкішне життя. В нашому колі його називають князем Мишкіним". Інша людина з оточення відомого російського віолончеліста на прохання "Новой газеты" охарактеризувати його одним словом відреагував блискавично: "Називайте його "хранителем". Це буде точно", - йдеться в розслідуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram