ГоловнаСвіт

Росія і Сербія зажадали закрити Гаазький трибунал у справі колишньої Югославії

Голови МЗС РФ і Сербії стверджують, що МТКЮ - "антисербський суд, засудження без доказів"

Росія і Сербія зажадали закрити Гаазький трибунал у справі колишньої Югославії
Гаагский трибунал (Архив)
Фото: http://www.un.org

Сербія і Росія виступають за якнайшвидше закриття Міжнародного трибуналу у справі колишньої Югославії (МТКЮ).

Про це повідомляє ТАСС.

Голова МЗС РФ Сергій Лавров за підсумками переговорів зі своїм сербським колегою Івіцею Дачичем заявив, що Москва "вбачає суттєву політизованість, упередженість у роботі Міжнародного трибуналу у справі колишньої Югославії". За словами Лаврова, "такі рішення вже ухвалено, є період, в рамках якого має залишатися залишковий механізм, але і він мусить якомога швидше закруглитися".

З аналогічною заявою виступив і Дачич: він сказав, що МТКЮ негативно впливає на ситуацію в колишній Югославії. "Трибунал не зробив вклад у примирення, навпаки, кожен новий вирок служить розпалюванню ненависті, починаються з'ясування, хто винен більше, хто менше, - зазначив голова сербського МЗС. - Це антисербський суд, засудження без доказів".

МТКЮ був створений у складі ООН у 1993 році для того, щоб розслідувати військові злочини, злочини проти людяності і геноциду, скоєні під час воєн, що почалися після розпаду Югославії: у Хорватії та Боснії, а також операції в Косові.

Москва і Белград вважають, що суд виносить несправедливі вироки і дискредитує міжнародне кримінальне правосуддя, посилаючись на те, що 60% обвинувачених складають серби і чорногорці, багатьом з яких винесено суворі вироки (зокрема, виправдано лише трьох сербів, одним з яких 31 березня став політик Воїслав Шешель). Водночас, стверджують вони, хорватам (18% всіх підсудних) і мусульманам (22%) виносилися м'які або виправдувальні вироки.

Нагадаємо, війна почалася внаслідок розпаду Югославії. Референдум про незалежність республіки пройшов 29 лютого 1992 року. Населення країни, що складається з боснійських мусульман, католиків хорватів і православних сербів розділилися. Серби створили власну республіку, після чого почалася війна і етнічні чистки проти боснійського населення.

Облога Сараєва тривала 43 місяці. Вона почалася з захоплення військами Сербії міжнародного аеропорту в районі Ліджа 5 квітня 1992 року, а завершилася 29 лютого 1996 року.

Близько 100 тисяч людей загинули протягом чотирирічного збройного конфлікту в Боснії і Герцеговині. Понад 2 млн стали біженцями.

Також нагадаємо, 24 березня Гаазький трибунал засудив Радована Караджича до 40 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram