ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія створить фонд обсягом $2 трлн для позбавлення від нафтової залежності

Саудівська Аравія відмовилася заморожувати видобуток нафти без Ірану

Саудівська Аравія створить фонд обсягом $2 трлн для позбавлення від нафтової залежності
Мухаммад ибн Салман
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія готується до "сутінків нафтового століття" у зв'язку з чим має намір створити суверенний фонд обсягом $2 трлн. Гроші будуть використовуватися на порятунок країни від нафтової залежності.

Про це в інтерв'ю Bloomberg заявив принц Мухаммад ібн Салман. 

Крім того, державна нафтова компанії Saudi Aramco може вийти на біржу у 2017 році. Уряд планує реалізувати на ринку до 5% акцій підприємства.

1 квітня нафта марки Brent торгується біля позначки $39,65 за барель. Для стабілізації котирувань нафтовиробники планують заморозити видобуток на рівні січня 2016 року. Чергові переговори з цього приводу відбудуться 17 квітня в катарській столиці Досі. 12 країн підтвердили участь у цьому заході.

При цьому Саудівська Аравія погодиться заморозити видобуток тільки в тому разі, якщо на аналогічний крок піде Іран. Ісламська Республіка збирається заморозити виробництво після того, як воно виросте до 4 млн барелів на добу (зараз - близько 3 млн).

Раніше Financial Times писав з посиланням на високопоставленого чиновника однієї з країн ОПЕК, що Саудівська Аравія підпише угоду без участі Ірану.

Іран заявив, що не приєднається до угоди, поки не вийде на досанкційний рівень видобутку. "Нехай нам дадуть спокій, поки ми не вийдемо на межу у 4 млн барелів на день. Після цього ми до них приєднаємося", - заявив раніше міністр нафти Ірану Біжана Зангане.

Як писав FT, представники країн Перської затоки сумнівалися в можливості Ірану різко збільшити видобуток і вирішили підписати угоду без нього.

Країни-експортери нафти обговорять заморозку видобутку нафти 17 квітня у Досі. Участь у переговорах, за словами міністра нафти Катару Мохаммеда бін Салеха, підтвердили 12 країн, Саудівська Аравія, Росія, Кувейт, ОАЕ, Венесуела, Нігерія, Алжир, Індонезія, Еквадор, Бахрейн, Оман, сам Катар.

Нагадаємо, в середині лютого повідомлялося, що Саудівська Аравія, Росія, Катар і Венесуела домовилися заморозити рівень видобутку нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram