ГоловнаСвіт

Держдума планує прирівняти благодійну діяльність НКО до політичної

Надалі у спірний закон планують внести коригування

Держдума планує прирівняти благодійну діяльність НКО до політичної
Госдума
Фото: obozrevatel.com

Держдума Росії готує нові поправки в закон про некомерційні організації (НКО), згідно з якими будь-яка, навіть благодійна діяльність буде розглядатися як політична.

Про це голова комітету Держдуми у справах громадських об'єднань Ярослав Нілов розповів "Дождю".

Директор фонду "Подари жизнь" Катерина Чистякова вважає, що будь-які запропоновані мін'юстом Росії поправки в законодавство про некомерційні організації вдарять по благодійних організаціях і змусять їх подавати заяви на вхід до реєстру "іноземних агентів".

Ярослав Нілов підтвердив, що нинішнє формулювання поправок дійсно дозволяє підвести діяльність будь-якої громадської організації під політичну. Він зазначив, що ймовірність ухвалення закону в першому читанні велика, тому що проект підтримує "Единая Россия". Однак Нілов додав, що в другому читанні в поправки внесуть коректування, щоб встановити "жорсткі рамки", які б "не дозволяли, з одного боку, зловживати правом тим чиновникам, які мають можливість застосовувати чинні норми або ті норми, які будуть у законодавстві, а з іншого боку, не дати можливість організаціям ховатися за формулюваннями".

Нілов зауважив, що у запропонованих поправках "чітко і ясно сказано", яка діяльність не розглядається як політична - наприклад, захист материнства і дитинства, екологія та благодійність.

У 2012 році ухвалили закон "Про некомерційні організації", за яким НКО можуть отримати статус "іноземного агента", якщо вони займаються політичною діяльністю або отримують іноземне фінансування. Наразі у списку "іноземних агентів" є 120 організацій.

Нагадаємо, у березні генпрокурора РФ попросили визнати Фонд Навального "іноземним агентом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram