ГоловнаСвіт

Єгипет заблокував безкоштовний сервіс Facebook

Цукерберг відмовився надати владі Єгипту можливість шпигувати за своїми користувачами

Єгипет заблокував безкоштовний сервіс Facebook
Фото: www.pocketmeta.com

Влада Єгипта заблокував сервіс Free Basics Internet, що надає безкоштовний доступ до основних сервісів Facebook, у грудні 2015 року через те, що американська компанія відмовилася допомагати єгипетському уряду шпигувати за користувачами.

Об этом сообщает агентство Рейтер з посиланням на джерела, знайомі зі змістом переговорів між Facebook і єгипетською владою.

Безкоштовний сервіс є частиною проекту internet.org і розрахований на користувачів з низьким рівнем доходу. Він дозволяє за допомогою недорогого комп'ютера або смартфона створити обліковий запис у Facebook і користуватися основними сервісами соцмережі. Уряд Єгипту призупинив роботу сервісу 30 грудня, заявивши, що оператор мобільного зв'язку Etisalat ETEL.AD отримав лише тимчасовий дозвіл на його використання терміном два місяці.

За словами співрозмовників Рейтер, Free Basics заблокували, тому що компанія Марка Цукерберга не погодилася допомагати урядовим службам спостерігати за діями користувачів. Джерела не уточнюють, який тип доступу вимагав уряд. У Facebook і Etisalat відмовилися від коментарів.

"Послуга була запропонована споживачам безкоштовно. Національний регуляційний орган вважає сервіс шкідливим для компанії і її конкурентів", - заявив Мохамед Ханафі, представник міністерства зв'язку Єгипту.

Сервіс Free Basics доступний у 37 країнах світу, де велика частина населення не має доступу до надійного і дешевого Інтернету. Цей проект посідає центральне місце у глобальній стратегії Facebook, дозволяючи соціальній мережі охопити більшу групу потенційних користувачів, які в іншому разі не змогли б створити облікові записи у Facebook.

За даними Facebook, на момент блокування сервісом користувалися близько 3 млн єгиптян, причому 1 млн з них ніколи раніше не мав доступу в Інтернет. При цьому основний сайт Facebook і його додатки, як і раніше, доступні в Єгипті, де проживає близько 90 млн осіб. Раніше Free Basics заблокували в Індії за порушення нейтралітету в Інтернеті, оскільки сервіс надав доступ до обраної групи веб-сайтів і підприємств, тим самим поставивши інші сайти в невигідне становище.

Нагадаємо, на початку грудня повідомлялося, що Цукерберг пожертвує 99% своїх акцій Facebook на благодійність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram