ГоловнаСвіт

Бельгія погодилися екстрадувати підозрюваного в паризьких терактах

Слідчі повинні пред'явити йому звинувачення як співучаснику вибухів у брюссельському аеропорту

Бельгія погодилися екстрадувати підозрюваного в паризьких терактах
Фото: EPA/UPG

Судова влада Бельгії 31 березня дала згоду на екстрадицію до Франції передбачуваного учасника паризьких терактів 13 листопада 2015 року Салаха Абдеслама, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Французька влада просила Бельгію екстрадувати Абдеслама на підставі європейського ордера на арешт, щоб з'ясувати його роль у паризьких терактах.

У суді пояснили, що прийняли рішення з урахуванням того, що сам підозрюваний згоден на екстрадицію.

"Влада Бельгії та Франції тепер разом оцінять, як найкраще провести екстрадицію", - відзначили в суді.

Зі свого боку, адвокат Абдеслама Седрік Муасс заявив, що екстрадиція повинна бути проведена "швидко". За його словами, залишається вирішити процедурні деталі і забезпечити безпечну доставку передбачуваного терориста до Франції.

Як повідомляється, Салах Абдеслам залишається при цьому підозрюваним в організації терактів 22 березня в Брюсселі. Бельгійські судові слідчі повинні пред'явити йому звинувачення як співучаснику вибухів у брюссельському аеропорту і на станції метро "Мальбек". Навіть перебуваючи в ув'язненні у Франції він може бути наданий бельгійському слідству у зв'язку зі звинуваченнями, висунутими в Бельгії, пояснює бельгійська газета "Суар" на своєму сайті.

Федеральна прокуратура Бельгії повідомила, що ще не приступала до переговорів з французькою стороною про місце, де міг би відбутися судовий процес. Оскільки як у Франції, так і в Бельгії Абдесламу будуть пред'явлені кілька сотень позовів, організація такого процесу вимагатиме значної логістики, щоб прийняти всіх позивачів, їх адвокатів і гарантувати виняткові заходи безпеки.

До 24 березня Салах Абдеслам категорично відмовлявся від екстрадиції до Франції. Але через два дні після терактів у Брюсселі він змінив свою думку і попросив якомога швидшої екстрадиції.

Нагадаємо, головного підозрюваного в терактах у Парижі Салаха Абдеслама затримали 18 березня в районі Моленбек у Брюсселі, який вважається оплотом джихадистів у Бельгії.

22 березня в Брюсселі були здійснені теракти. Вибухи прогриміли в аеропорту "Завентем" і на станції метро "Мальбек". У результаті загинули 32 людини, більш як 300 постраждали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram