ГоловнаСвіт

У Бразилії розвалилася владна коаліція

Процедура імпічменту президента Русеф має все більше шансів завершитися успіхом

У Бразилії розвалилася владна коаліція
Дилма Русеф
Фото: EPA/UPG

Найбільша у Бразилії Партія бразильського демократичного руху оголосила про вихід із владної коаліції президента країни Ділми Русеф. Шістьох членів уряду від цієї партії її керівництво зобов'язало подати у відставку.

Про це повідомляє euronews.

Як зазначає видання, таке рішення означає, що розпочата нижньою палатою парламенту процедура імпічменту президента має все більше шансів завершитися успіхом.

Популярність обраної на другий президентський термін рік і два місяці тому Ділми Русеф різко впала після низки корупційних скандалів.

Нагадаємо, парламент Бразилії 17 березня створив спецкомісію для розгляду питання про імпічмент президента Ділми Русеф. Крім того, суд того ж дня блокував рішення Русеф про призначення колишнього президента Бразилії Луїса Інасіу Лули да Сілви головою адміністрації президента.

Масові акції протесту проходять у кількох містах після новин про призначення да Сілви головою адміністрації президента, оскільки вважається, що це призначення має допомогти йому уникнути арешту в рамках корупційного розслідування.

Раніше прокуратура висунула на адресу екс-президента Бразилії Лули да Сілви звинувачення у відмиванні грошей. Слідчі вважають, що трирівнева квартира у курортному місті Гуаружа належала родині Лули, але не була вказана в декларації майна. Водночас висловлюються думки, що вона була задіяна у схемі з відмивання грошей, пов'язаній з корупційним скандалом навколо нафтової компанії Petrobras. Сам Лула да Сілва і його найближче оточення називають звинувачення безпідставними, а також кажуть про "медіа-кампанію", спрямовану проти політика. Він вважається потенційним фаворитом президентських перегонів 2018 року.

Скандал навколо Petrobras розгорівся у березні 2014 року і залишається в центрі уваги бразильців. Серед фігурантів справи - понад 60 політиків, в тому числі діючі та колишні парламентарі, партійні лідери та губернатори. Скандал торкнувся і президента Ділми Русеф. Вона очолювала Petrobras саме в той період, коли, на думку слідчих, в компанії діяли корупційні схеми. Кілька топ-менеджерів від імені компанії підписували договори і отримували за це комісійні. Кошти використовувалися потім для підкупу політиків і посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram