ГоловнаСвіт

Нобелівський лауреат Аун Сан Су Чжі очолила чотири міністерства в М'янмі

Новий уряд і президент М'янми склали присягу.

У М'янмі склав присягу новий уряд. Урочиста церемонія пройшла в будівлі Національних законодавчих зборів М'янми в Нейп'їдо і транслювалася провідними телеканалами республіки.

Про це повідомляє euronews.

Лідер Національної ліги за демократію (НЛД), лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі зайняла в кабінеті відразу чотири міністерські позиції - посаду міністра закордонних справ, міністра в адміністрації президента, міністра освіти і міністра у справах енергетики. Новий уряд М'янми почне свою роботу з 1 квітня.

Також у М'янмі відбулася символічна церемонія передачі влади, яку провів колишній президент Тейн Сейн. Раніше склав присягу новий голова держави 69-річний Тхіна Чжо. П'ятирічний термін президентства Тхіни Чжо, першого цивільного керівника країни за останні 50 років, формально почнеться з 1 квітня.

"Наш новий уряд допоможе здійснити національне возз'єднання, принесе мир у країну, розробить конституцію, яка прокладе шлях для демократії і поліпшить життя народу", - заявив Тхіна Чжо, член партії "Національна ліга за демократію", у своїй інавгураційній промові. Як повідомляє агентство Рейтер, парламентарі зустріли промову Тхіни Чжо оплесками і щасливими сльозами.

У 1962 році в Бірмі відбувся переворот, владу в країні захопили генерали на чолі з Не Віном, який заснував однопартійну систему і почав реалізацію програми «Бірманський шлях до соціалізму». З 1962-го по 1974 рік країною керувала Революційна рада Союзу, що складалася з військових. Після прийняття нової конституції раду розпустили, головою виконавчої влади став президент.

З 1974-го по 1988 рік у М'янмі змінилося п'ять президентів, усі вони були членами владної Партії бірманської соціалістичної програми і спиралися на підтримку армії. У 1988 році голова держави Маунг Маунг, не спроможний впоратися із заворушеннями населення, знову передав владу військовим, які керували країною до 2011 року. Восени 2015-го опозиційна партія "Національна ліга за демократію" на чолі з Аун Сан Су Чжі одержала беззастережну перемогу на парламентських виборах, отримавши право формувати новий уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram