ГоловнаСвіт

Молдова підтвердила вимогу вивести військових РФ з Придністров'я

Російських миротворців пропонують замінити міжнародною місією цивільних спостерігачів

Молдова підтвердила вимогу вивести військових РФ з Придністров'я
Фото: news.bigmir.net

Республіка Молдова підтверджує свою позицію про необхідність виведення російських військ і озброєння з території невизнаної республіки Придністров'я.

Про це було заявлено 29 березня під час молдовсько-російських консультацій у Кишиневі, повідомляє Укрінформ.

Керівник молдовської делегації, заступник міністра закордонних справ і європейської інтеграції Ліліан Дарій зазначив, що молдовська сторона наполягає і на заміні російських "миротворців" у зоні безпеки на Дністрі місією цивільних спостерігачів під егідою міжнародних організацій.

Під час консультацій було обговорено також питання відновлення переговорів щодо Придністровського врегулювання у форматі "5 + 2" (Молдова, Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ, Росія - гаранти, ЄС і США - спостерігачі).

Відповідно до російсько-молдовської угоди 1992 року на території ПМР перебуває миротворчий контингент збройних сил Росії. Він був створений у 1995 році на базі колишньої радянської загальновійськової 14-ї армії. В регіоні перебуває близько 1,5 тис. російських військовослужбовців, зведених у два мотострілкових батальйони, батальйон охорони, вертолітний загін і низка підрозділів забезпечення.

Нагадаємо, пропозицію наділити Придністров'я "спеціальним статусом" у рамках кордонів Молдови і вивести російських "миротворців" з регіону озвучив у жовтні 2015 на 70-й сесії Генеральної Асамблеї ООН прем'єр-міністр Молдови Валерій Стрілець.

8 вересня  Молдова розірвала відносини з військовим аташе Росії в Кишиневі через його присутність на параді в ПМР. Молдовський міністр оборони Анатолій Шалар заявив, що керівництво республіки очікує від Москви вибачень за цей "недружній крок".

Положення російського "миротворчого" контингенту в Придністров'ї значно "ускладнилося" після того, як у травні влада України розірвала угоди з Росією про військово-технічне співробітництво, серед яких - домовленість про транзит військових вантажів Москви в ПМР.

Влада Молдови і раніше неодноразово висловлювалася за виведення російських миротворців і заміну їх міжнародною цивільною місією. Чинний президент республіки Микола Тімофті назвав присутність російських військ у ПМР "першорядною загрозою" безпеці країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram