ГоловнаСвіт

Викрадача літака EgyptAir затримано (оновлено)

Лайнер сів на Кіпрі на вимогу викрадача, який бажає зустрітися зі своєю колишньою дружиною

Викрадача літака EgyptAir затримано (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Пасажирський лайнер авіакомпанії EgyptAir під час польоту з Александрії в Каїр було захоплено. Викрадачі зажадали посадити літак на Кіпрі.

Лайнер уже здійснив посадку в Ларнаці, повідомляє Reuters.

На борту літака перебувають 55 пасажирів і 7 членів екіпажу.

Імовірно, в літаку є щонайменше одна озброєна людина.

Оновлено. Пасажир із поясом смертника погрожував пілотові викраденого літака, повідомляє міністерство цивільної авіації Єгипту. У заяві уряду Кіпру також сказано про ймовірність наявності бомби на борту літака.

За даними репортера The Guardian Хелени Сміт, аеропорт Ларнаки зачинили після того, як приземлився викрадений літак EgyptAir. Зараз туди прямують міністри оборони, транспорту та закордонних справ Кіпру. Крім того, за даними Сміт, викрадач чи викрадачі погодилися відпустити з літака жінок і дітей.

У твіттері EgyptAir повідомляють, що викрадач відпустив майже всіх пасажирів, крім чотирьох іноземців і членів екіпажу.

Оновлено об 11:00. В інтернеті з'явився відеозапис, на якому зображено, як пасажири покидають захоплений терористами літак. За даними Associated Press, борт покинули 56 осіб.

За даними агентства, в літаку залишаються сім членів екіпажу, а також троє британців, італієць та ірландець.

Окрім того, як повідомляє Рейтер із посиланням на єгипетське державне інформагентство MENA, викрадач - громадянин Єгипту Ібрагім Самаха (Ibrahim Samaha). За даними агентства, він сидів на місці К38.

Оновлено об 11:18. Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявив, що захоплення літака не пов'язане з тероризмом, інформує Bloomberg.

За даними euronews, викрадач літака передав кіпрській владі лист, в якому йдеться про те, що він зі своєю дружиною хоче жити на Кіпрі.

За уточненими даними, чоловік зажадав передати конверт з листом жінці, яка проживає на Кіпрі. У конверті - чотири сторінки тексту арабською мовою. Кіпрські ЗМІ повідомляють, що адресат листа - корінна мешканка Кіпру.

У мережі з'явилася фотографія імовірного викрадача.

Оновлено об 11:24. Зараз з Ібрагімом Самахою ведуть переговори. Чоловік вимагав надати йому перекладача і політичний притулок на Кіпрі, передає Sky News.

За даними The Telegraph, на Кіпрі живе колишня дружина Самахи. Зараз поліцейські Кіпру везуть її в аеропорт.

У літак зайшли перемовники.

Оновлено об 11:35. Як повідомляє Al-Arabiya з посиланням на агентство авіації Єгипту, на борту викраденого літака перебував 21 іноземець.

Як повідомляє EgyptAir, на борту залишаються 5 членів екіпажу і 4 іноземці.

Оновлено об 11:40. Александрійський університет підтвердив, що Ібрагім Самаха - викладач ветеринарії в цьому навчальному закладі.

Оновлено об 11:48. Чиновник з МЗС Єгипту, який говорив на умовах анонімності, заявив, що викрадач не терорист, а ідіот, інформує Daily Mirror.

Як повідомляють ЗМІ, звільнено ще 5 осіб.

За даними BBC, на борту були 30 єгиптян, вісім американців, чотири британці, чотири голландці, два бельгійці і один італієць.

Оновлено о 12:00. За непідтвердженими даними, Ібрагім Самаха - громадянин США. Імовірно, йому 27 років.

Оновлено о 12:10. Як повідомляє BBC Africa, усіх заручників звільнено, викрадач залишається на борту літака.

Оновлено о 12:25. Як уточнює CNN, Ібрагім Самаха має подвійне громадянство - США і Єгипту.

Тим часом, чоловік на ім'я Ібрагім Самаха заявив, що ЗМІ помиляються і його звільнили разом з іншими заручниками, повідомляє The Guardian.

Як повідомляє CNN з посиланням на заяву кіпрської влади, наразі звільнено лише 49 осіб. А загалом на борту була 81 людина.

Оновлено о 12:33. На прес-конференції в Єгипті представники міністерства авіації заявили, що викрадач запропонував пілотам вибрати, куди летіти - у Туреччину чи на Кіпр, повідомляє The Guardian. Тож версія з колишньою дружиною, ймовірно, не відповідає дійсності.

Також повідомляють, що єгипетська влада не може сказати, чи має терорист пояс смертника і чи справжній він.

При цьому в Мінавіації заявили про те, що на борту літака було 55 пасажирів. Згідно з цією інформацією, на борту залишаються пілот і другий пілот, жінка з екіпажу, співробітник служби безпеки і троє пасажирів.

У відомстві заявили, що наразі від викрадача не прозвучало жодних конкретних вимог.

Оновлено о 12:48. Прес-секретар президента Єгипту заявив, що викрадач - громадянин Єгипту Саїф ель-Дін Мустафа (Seif El Din Mustafa), передає CNN. Раніше він же заявляв, що викрадач - Ібрагім Самаха.

Окрім того, в Мережі з'явилася фотографія того, як невідомий передає лист.

Оновлено о 12:54. Справжній Ібрагім Самаха дав ЗМІ невелике інтерв'ю. За його словами, пасажири не розуміли, що відбувається.

"Ми піднялися на борт літака і були здивовані тим, що екіпаж зібрав всі наші паспорти, що є незвичним для внутрішнього польоту. Через деякий час ми зрозуміли, що літак набирає висоту. Тоді ми дізналися, що летимо на Кіпр. Спочатку екіпаж сказав нам, що була проблема з літаком, і тільки потім ми дізналися, що його викрали", - розповів Самаха.

Оновлено о 13:00. За даними деяких ЗМІ, Саїф ель-Дін Мустафа - також професор Александрійського університету, однак викладає історію.

Оновлено о 13:05. Як пише у Twitter кореспондент SkyNews з посиланням на кіпрські ЗМІ, викрадач літака вимагає звільнення ув'язнених у Єгипті.

Оновлено о 13:24. Як повідомляє Рейтер і з посиланням на Мовну корпорацію Кіпру, викрадач зажадав звільнити в'язнів-жінок у Єгипті. Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.

Влада Єгипту попросила пробачення у професора Ібрагіма Самахи, якого раніше назвали викрадачем літака, повідомляє телеканал "ОН-ТВ" із посиланням на прес-службу прем'єр-міністра Єгипту.

"Ми просимо пробачення в пана Ібрагіма Самахи за те, що його ім'я помилково було згадано в ситуації з літаком", - йдеться в повідомленні телеканалу.

Незважаючи на те, що МЗС Єгипту заявило, що ніхто з його представників у коментарі кореспонденту The Guardian не називав викрадача ідіотом, журналісти стверджують, що якийсь єгипетський чиновник усе ж виступив із такою заявою.

Оновлено о 13:40. МЗС Кіпру підтвердило, що викрадача звати Саїф ель-Дін Мустафа, повідомляє Рейтер.

За даними агентства, вимогу звільнити жінок-в'язнів у Єгипті містив лист, який викрадач раніше викинув з літака.

Оновлено о 13:55. Згідно з офіційними даними EgyptAir, на борту захопленого літака перебувають вісім осіб. Це три пасажири, пілот, другий пілот і три бортпровідники.

Грецька газета "Прото тема" повідомляє, що кіпрський спецназ готується до штурму захопленого літака, інформує SkyNews. В аеропорту зауважено снайпера.

Оновлено о 14:00. Прем'єр-міністр Єгипту Шериф Ісмаїл зажадав перевірити безпеку аеропорту "Бург ель-Араб" в Александрії. Крім того, всі аеропорти Єгипту переведено на надзвичайний режим роботи.

Оновлено о 14:05. Авіакомпанія EgyptAir відправила за звільненими пасажирами ще один літак, який доправить їх у від початку запланований пункт призначення - Каїр, повідомляє The Guardian.

Оновлено о 14:10. У Мережі з'явилися нові фотографії передбачуваного викрадача літака Саїфа ель-Дін Мустафи.

Оновлено о 14:20. Як повідомляє The Guardian з посиланням на неназвані єгипетські ЗМІ, викрадач літака - офіцер єгипетської армії, а не університетський професор.

Оновлено о 14:23. Представник МЗС Кіпру заявив, що викрадач "нестабільний", повідомляє SkyNews.

Оновлено о 14:30. Ще щонайменше 4 людини покинули літак, повідомляє AFP. Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.

Оновлено о 14:35. У Мережі з'явилося відео того, як один з членів екіпажу захопленого літака вибирається з нього через вікно пілотської кабіни.

У МЗС Кіпру заявляють, що мотиви викрадача раніше незрозумілі, повідомляє AL-Arabiya.

Оновлено о 14:45. За даними "Аль-Джазіри", на борту залишилося три людини.

Чотири людини, яким вдалося покинути літак, ймовірно, є членами екіпажу.

Оновлено о 14:48. МЗС Кіпру в офіційному твіттері повідомило, що викрадача літака заарештовано.

Як уточнює агентство Рейтер з посиланням на кіпрські ЗМІ, викрадач вийшов з літака з піднятими руками, і його заарештували.

Оновлено о 15:15. Прем'єр-міністр Єгипту Шериф Ісмаїл заявив, що викрадач, серед інших вимог, просив про зустріч з європейськими чиновниками і хотів поїхати в інший аеропорт. За словами глави уряду, влада допитає викрадача, щоб "з'ясувати його справжні мотиви", інформує The Guardian.

Чоловіка, який захопив єгипетський літак, допитають в аеропорту кіпрського міста Ларнака.

Оновлено о 16:30. Кіпрські чиновники заявили, що "пояс смертника", за допомогою якого викрадачеві вдалося захопити літак, був несправжнім, повідомляє Рейтер із посиланням на міністерство цивільної авіації Єгипту. Це пояснює, як чоловікові вдалося пронести пояс на борт, але не пояснює, чому екіпаж літака і повітряний маршал, який, за деякими даними, був на борту, не змогли встановити цей факт і відразу ж затримати правопорушника, зазначає The Guardian.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram