ГоловнаСвіт

Ходорковський відкинув звинувачення Росії в незаконному придбанні ЮКОС

Опальний бізнесмен заявив, що купив компанію "за тодішніми законами"

Ходорковський відкинув звинувачення Росії в незаконному придбанні ЮКОС

Колишній голова ЮКОС Михайло Ходорковський відкинув звинувачення Слідчого комітету РФ в тому, що він купив компанію незаконно.

"Я купив, як усе інше, за тодішніми законами, а в мене забрали для друзів Путіна, убивши в'язницею [начальника юрвідділу ЮКОС Василя] Алексаняна і зламавши долі десятків людей. За 7 років мого управління компанія стала видобувати і переробляти удвічі більше нафти, а її запаси більш ніж подвоїлися завдяки розвідці і новим технологіям. У 1995 році компанія була збитковою за ціни 17-20 дол. за барель, а вже на початку 1999-го прибутковою навіть за 12-14", - написав Ходорковський у своєму фейсбуці.

За словами екс-голови ЮКОС, йому не потрібні 50 млрд доларів, які Гаазький суд зобов'язав заплатити Росію, зазначивши, що не займається цим процесом, але буде підтримувати тиск, поки в тюрмі перебуває колишній співробітник ЮКОС Олексій Пічугін.

Нагадаємо, в п'ятницю, 25 березня, Слідчий комітет Росії заявив, що РФ не повинна платити $50 млрд колишнім власникам ЮКОС, оскільки вони отримали акції цієї компанії незаконно. Відомство вважає, що спочатку Михайло Ходорковський незаконно приватизував "ЮКОС" 1995 року, а потім акції компанії були так само незаконно перереєстровані на інші фірми, які, врешті, подали до суду на Росію.

Постійна палата третейського суду в Гаазі в липні 2014 року зобов'язала Росію виплатити майже $50 млрд компаніям, афільованим з колишніми акціонерами ЮКОС. Суд вирішив, що дії Росії проти ЮКОС можна розцінити як експропріацію інвестицій, що порушує 45-ту статтю Енергетичної хартії, яку РФ підписала, але не ратифікувала.

Найбільшу суму - $39,97 млрд - повинен отримати кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, пов'язаний з колишнім контролюючим акціонером ЮКОС Group Menatep Limited (згодом перейменований в GML). Виплата ще в $8,2 млрд присуджена кіпрській Veteran Petroleum, яка виконувала роль пенсійного фонду колишніх співробітників ЮКОС. Розмір компенсації для зареєстрованого на острові Мен офшору Yukos Universal Limited суд визначив в розмірі $1,9 млрд.

Ходорковський зараз живе у Швейцарії, побоюючись переслідувань. Хоча його випустили з в'язниці в грудні 2013 року, зараз проти Ходорковського розслідують нову справу - про вбивство мера Нефтєюганська Володимира Петухова, скоєне 1998 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram