ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

У Нігерії звільнено більш ніж 800 заручників "Боко Харам"

Під час армійської операції зруйновано тренувальний табір терористів

У Нігерії звільнено більш ніж 800 заручників "Боко Харам"
Фото: novostiua.net

Майже 830 заручників ісламістського угруповання "Боко Харам" звільнено в Нігерії за останні дні, повідомив офіційний представник нігерійської армії, передає Німецька хвиля. Повідомляють, що в п'ятницю, 25 березня, тільки в селі Кусумма 22 березня було звільнено близько 520 полонених.

За словами полковника Сани Усмана, під час операції було зруйновано тренувальний табір терористів, а також розбито озброєння і склад. Крім того, біля селища Кала-Бальге з полону визволено 309 осіб.

За даними правозахисної організації Amnesty International, з 2012 року бойовики "Боко Харам" викрали щонайменше 2000 жінок і дівчаток. Серед них - понад 200 школярок, переважно християнок. У результаті нападів бойовиків угруповання в регіоні озера Чад  з 2009 року загинули не менш ніж 14 тисяч мирних жителів.

Нагадаємо, що в кінці грудня влада Нігерії повернула контроль над усіма захопленими місцевим крилом ІД районами.

24 грудня президент Нігерії Мохаммад аль-Бухарі заявив, що армія технічно здобула перемогу над ісламістами. Бухарі також зазначив, що терористи все ще залишаються на території штату Борно, що був оплотом бойовиків.

Ісламістське угруповання "Боко Харам" (в перекладі означає "Західна освіта - гріх") змінило назву на "західноафриканську провінцію "Ісламської держави" у квітні 2015 року. Це було зроблено після того, як на початку березня лідер організації Абубакар Шекау присягнув на вірність "Ісламській державі", а в ІД погодилися прийняти клятву.

Угруповання "Боко Харам" створене у 2002 році. Воно діє в основному на території Нігерії і в сусідніх країнах. Прихильники угруповання виступають за введення шаріату і боротьбу з впливом Заходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram