ГоловнаСвіт

Лукашенко підвищить пенсійний вік у Білорусі

Білоруський лідер наказав створити 50 тис. робочих місць у зв'язку з підвищенням віку виходу на пенсію

Лукашенко підвищить пенсійний вік у Білорусі
Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко наступного тижня має намір підписати документи, що стосуються підвищення пенсійного віку.

Про це повідомляє БЕЛТА.

"...Що стосується позиції нашого суспільства, я дуже уважно спостерігаю за обговореннями, міркуваннями людей. Ми дуже акуратно вимірюємо настрій суспільства. Мушу сказати, що сьогодні вже тверда більшість нашого населення згодна з підвищенням пенсійного віку. Я не кажу про те, подобається комусь або не подобається. Навіть ті, кому це не подобається, нарешті, зрозуміли, що рано чи пізно ми цю проблему мусимо вирішувати. І час вирішення проблеми настав", - заявив білоруський лідер.

"Я дуже задоволений, що люди зі мною погодилися, що цю проблему треба вирішувати сьогодні, головним чином тому, що її не можна залишати нашим дітям. Тобто те, що ми мусимо вирішити сьогодні, не повинні вирішувати наші діти і терпіти потім через нашу нерішучість", - зазначив Лукашенко. Президент подякував нинішнім пенсіонерам, які раніше були проти таких кроків, а зараз погодилися.

"Коли людям пояснили, в чому суть і як ми маємо намір діяти, в принципі, і пенсіонери прийняли - кого, начебто, не стосується це питання - нашу позицію. Тому сьогодні ситуація в суспільстві більш-менш нормальна. Молодь наша - ну просто молодці! Розуміючи, що це торкнеться тих, перш за все, хто працює, спокійно сприйняли ці пропозиції. Я не кажу, що це подобається. Але буває, не подобається, але нікуди не дінешся, до цього треба йти", - додав він.

За словами Лукашенка, "люди розуміють, що сьогодні кількість пенсіонерів за такого пенсійного віку, як у нас, зростає значно більшими темпами, ніж кількість людей, які працюють. Тобто люди, які працюють, вже сьогодні відчувають проблеми з утриманням пенсіонерів. Водночас ми абсолютно розуміємо, що в силу цього, в силу ситуації, яка складається, пенсійний фонд у нас не зростає, і нам вже сьогодні з бюджету доводиться фінансувати пенсійний фонд. Це нікуди не годиться. Ми таким чином забираємо у лікарів, вчителів, військових і так далі певні кошти, що не розвиваємо державні та інші програми, віддаючи гроші на те, щоб підтримати пенсіонерів. Це погано. Водночас розуміємо, що зменшити пенсії не можна. Так само, як і не можна збільшити податки або соціальні внески, платежі в ці соціальні фонди. Це теж не шлях. Тому від ухвалення відповідних рішень нам нікуди не дітися", - резюмував він.

Також Лукашенко поцікавився в уряду, як складається ситуація зі створенням нових робочих місць. "Тому що якщо ми вводимо новації у пенсійну систему з січня майбутнього року, так чи інакше постане питання про робочі місця, - зазначив глава держави. - Трошки збільшиться кількість працюючих людей, вони мають бути зайняті, і ми до цього маємо бути готові". Президент нагадав, що відповідне рішення про створення нових робочих місць ухвалено.

"Майте на увазі, що це залізне рішення Президента! 50 і більше тисяч робочих місць треба створити, - підкреслив Олександр Лукашенко. - Бо нам люди скажуть: ну, що ж ви, нам продовжили пенсійний вік, а роботи немає. Ось цього бути не повинно. Цього і не буде".

Нагадаємо, у вересні 2015 року повідомлялося, що влада Росії планують підвищення пенсійного віку у 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram