ГоловнаСвіт

Путін порадив російським бізнесменам не продавати активи в Україні

Влада там може змінитися, а бізнес і Україна залишаться

Путін порадив російським бізнесменам не продавати активи в Україні
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін у четвер, 24 березня, відвідав з'їзд Російського союзу промисловців і підприємців, а після зустрівся з найбільшими бізнесменами за зачиненими дверима.

Про це повідомляє РБК.

За словами учасників зустрічі з Путіним, у закритій її частині порушували питання про долю активів російських бізнесменів в Україні. Зустріч пройшла за зачиненими дверима і тривала приблизно годину.

Відповідаючи на запитання про те, чи варто зараз продавати українські активи, з огляду на складні відносини країн, президент РФ "говорив про те, що поки є надія на нормалізацію відносин, можна почекати".

Як зазначив співрозмовник агентства, Путін не рекомендував російським бізнесменам продавати українські активи. Президент дав зрозуміти, що влада там може змінитися, а бізнес і Україна залишаться.

За даними Банку Росії, на 1 жовтня 2015 року залишки за прямими інвестиціями з Росії в українську економіку становили $2,17 млрд, включаючи $1,48 млрд участі в капіталах компаній і $691 млн - у боргових інструментах. При цьому порівняно з початком 2014 року загальний показник упав у 2,8 разу (майже з $6 млрд).

В Україні в російських підприємств залишаються великі активи. Державна "Роснефть" володіє Лисичанським НПЗ у Луганській області, а також 141 АЗС. У січні 2016 року українські ЗМІ повідомляли, що "Роснефть" планує продати заправки швейцарської Glusco Energy, але угода поки не відбулася. ЛУКОЙЛ ще в серпні 2014 року продав мережу з 238 АЗС, але компанії досі належить українська нафтохімічна компанія "Карпатнафтохім".

UC Rusal Олега Дерипаски володіє в Україні Миколаївським глиноземним заводом. До 2015 року компанії належав Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат, але актив було націоналізовано владою України. У "Мечела" Ігоря Зюзіна є частково законсервований Донецький електрометалургійний комбінат. А у Evraz Романа Абрамовича і Олександра Абрамова - Донецький металургійний завод імені Петровського (виробництво сталі), "Баглійкокс" (виробництво металургійного коксу) і "Суха балка" (видобуток залізної руди).

VimpelCom, підконтрольна структурі Михайла Фрідмана і його партнерів LetterOne, володіє найбільшим українським мобільним оператором "Київстар". Другий найбільший оператор - "МТС Україна", що належить групі МТС.

У банківській сфері працюють "Ощадбанк" України і дочірній банк "Зовнішекономбанку" - "Промінвестбанк". Є і більш дрібні інвестиції: наприклад, інвесткомпанія A1 володіє 24% нафтогазової Regal Petroleum, а московська Proxima Capital Group - 20% нафтогазової JKX Oil & Gas, пов'язаної з українським олігархом Ігорем Коломойським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram