ГоловнаСвіт

Голова МВС Бельгії попросив про відставку

Бельгійський прем'єр відмовився прийняти відставку міністра

Голова МВС Бельгії попросив про відставку
Жан Жамбон
Фото: EPA/UPG

Міністр внутрішніх справ Бельгії Ян Ямбон сьогодні вранці просив про відставку, але прем'єр-міністр Шарль Мішель відмовився її прийняти.

Про це повідомляє бельгійський телеканал RTBF.

За версією телеканалу, причиною такого кроку Ямбона могла стати напруженість, що виникла в органах влади Бельгії після терактів у Брюсселі, які відбулися 22 березня.

Парламентарі створюють комісію з розслідування дій виконавчої влади в умовах терористичної загрози. Телеканал посилається на підтверджені дані в уряді і в парламенті.

Як припускають на RTBF, заява президента Туреччини Реджепа Ердогана про видворення терориста-смертника Ібрагіма ель-Бакрауї, який підірвався в аеропорту Брюсселя 22 березня, не була взята до уваги бельгійським урядом і стала тим фактором, який привів голову МВС до рішення про відставку. Напередодні турецький лідер заявив, що ель-Бакрауї депортували з Туреччини.

Спочатку агентство АР повідомляло, що терориста депортували до Бельгії. Згодом агентство уточнило з посиланням на Ердогана, що підозрюваного депортували не в Бельгію, а в Нідерланди.

"Одного з двох учасників нападу в Брюсселі затримали в червні 2015 року у Газіянтепі. Його видворили 14 липня 2015 року після отриманої інформації від бельгійського посольства", - заявив Ердоган.

За словами глави держави, Туреччина поставила до відома владу Нідерландів і Бельгії про те, що трапилося, проте "нідерландська сторона незабаром відпустила його на свободу, оскільки бельгійська влада не змогла встановити будь-яких його зв'язків із тероризмом", зазначається в повідомленні АР.

Наразі у брюссельській комуні Іксель проходить поліцейська операція, встановлено периметр безпеки, інформують бельгійські ЗМІ.

З посиланням на очевидця вони повідомляють про затримання однієї людини, його автомобіль обшукала поліція.

Одночасно неподалік від цього місця проходить інша операція, як уточнюють ЗМІ, не пов'язана з першою.

Нагадаємо, 22 березня під час вибухів у Брюсселі загинули 32 людини, 270 постраждали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram