ГоловнаСвіт

Гаазький трибунал засудив Радована Караджича до 40 років в'язниці (оновлено)

Судді виправдали колишнього сербського лідера за звинуваченням у геноциді в мусульманських і хорватських районах Боснії

Гаазький трибунал засудив Радована Караджича до 40 років в'язниці (оновлено)
Радован Караджич
Фото: EPA/UPG

Судді Міжнародного трибуналу у справі колишньої Югославії (МТКЮ) визнали колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича винуватим і засудили його до 40 років в'язниці.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Згідно з вердиктом суду, Караджич під час війни в Боснії у 1992-95 роках скоїв злочини проти людства, в тому числі вбивства і репресії. Зокрема, Караджича визнали винуватим в організації облоги боснійської столиці Сараєва, під час якої загинули тисячі людей, а також у захопленні в заручники миротворців ООН. При цьому судді виправдали колишнього сербського лідера за звинуваченням у геноциді в мусульманських і хорватських районах Боснії. Суд ще не оголошував рішення щодо другого позову про геноцид - у мусульманському анклаві Сребрениця.

За версією звинувачення, влітку 1995 року армія Республіки Сербської захопила боснійське село Сребрениця і знищила все чоловіче населення села, близько 8 тис. мусульман, в тому числі немовлят і людей похилого віку. МТКЮ і Міжнародний суд ООН кваліфікували дії сербів у Сребрениці як геноцид. Організатором різанини в Сребрениці, за версією сторони обвинувачення в МТКЮ, є колишній президент Республіки Сербської Радован Караджич.

Як зазначає ABC News, Караджича визнали винуватим в цілому за десятьма пунктами звинувачення і виправдали за одним із двох звинувачень у геноциді.

У 1992 році, після розпаду єдиної югославської держави, в Боснії почалася громадянська війна, викликана етнічними і релігійними розбіжностями. Її жертвами стали близько 100 тис. осіб.

У 1995 році за посередництва міжнародної спільноти ворогуючі сторони уклали перемир'я, за результатами якого було створено сучасну державу, що складається з двох автономних утворень: Федерації Боснії і Герцеговини, населеної хорватами і боснійцями, і Республіки Сербської.

Нагадаємо, що у 2012 році трибунал зняв з Караджича частину звинувачень у геноциді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram