ГоловнаСвіт

Президента Республіки Конго, який править 32 роки, переобралий на третій термін

Опозиція стверджує, що результати виборів було сфальсифіковано

Президента Республіки Конго, який править 32 роки, переобралий на третій термін
Дени Сассу-Нгессо
Фото: EPA/UPG

Діючого президента Республіки Конго Дені Сассу-Нгессо переобрано на новий семирічний термін.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Згідно з даними Центрвиборчкому країни, глава держави переміг у першому турі, набравши 60% голосів.

Всього у виборах брали участь дев'ять кандидатів. Опозиційні кандидати стверджують, що результати виборів було сфальсифіковано. За їхніми даними, Сассу-Нгессо відставав від своїх суперників. При цьому опозиція ще не опублікувала свої дані про результати виборів.

Міністр внутрішніх справ Раймонд Зефірін Мбулу (Zephyrin Mboulou) заявив на державному телебаченні вранці в четвер, що лідера опозиції Гая-Брайса Парфайта Колеласа (Guy-Brice Parfait Kolelas) підтримали 15% виборців, а відставного генерала Жана-Марі Мокока (Jean-Marie Mokoko). В інтерв'ю Radio France Internationale Мококо закликав незалежну комісію переглянути результати голосування з окремих виборчих дільниць.

У жовтні 2015 року в конституцію Республіки Конго внесли поправки, зокрема було знято 70-річний віковий ценз для кандидатів, що дозволило 72-річному Сассу-Нгессо балотуватися на новий термін. Щонайменше 18 учасників вуличних протестів проти внесення змін до конституції вбили конголезькі сили безпеки.

Дені Сассу-Нгессо керував багатою нафтою країною з 1979-го до 1992 року, знову був обраний президентом у 1997 році і відтоді беззмінно перебуває у владі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram