ГоловнаСвіт

Європейські банки відмовилися розміщувати російські цінні папери на €3 млрд

Європейські банки вирішили не зв'язуватися з Росією, щоб не створити протиріч концепції санкцій

Європейські банки відмовилися розміщувати російські цінні папери на €3 млрд
Архив
Фото: er.ru

Великі європейські банки відмовилися розміщувати російські євробонди на €3 млрд.

Про це з посиланням на джерела повідомляє The Wall Street Journal.

За даними WSJ, європейські великі банки BNP Paribas, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, HSBC і UBS Group AG вирішили не брати участь у розміщенні російських боргових цінних паперів. У середині березня Європейський Центробанк рекомендував кредитним організаціям не брати участь у розміщенні російських євробондів.

Раніше таку саму рекомендацію своїм банкам дав Держдеп США, і американські банки в результаті відмовилися від участі у розміщенні. Причиною в обох ситуаціях були санкції. Формально накладені обмеження не забороняють банкам інвестувати в російські цінні папери, але, на думку регуляторів Європи і США, залучені кошти можуть в результаті опинитися в російських компаніях зі списку санкцій.

"Ніхто не хоче робити щось, що може суперечити концепції санкцій", - сказав Пол Макнамар, керуючий фондом GAM Holding AG. Джерела WSJ не виключають, що у розміщенні російських євробондів можуть взяти участь французький банк Societe Generale, який володіє російським "Росбанком" або італійський UniCredit.

Крім європейських і американських банків мінфін Росії також відправляв пропозицію брати участь у розміщенні китайським, японським і швейцарським кредитним організаціям, повідомляє "Дождь". Радник міністра фінансів РФ Світлана Нікітіна говорила, що майже половина з 28 банків відгукнулися на пропозицію Росії.

Одне із прохань банків - відмовитися від деномінації в доларах, пише WSJ. Оскільки в цьому разі євробонди будуть проводитися через США, і це може стати проблемою для учасників угоди, сказав виданню московський банкір, близький до переговорів.

Як зазначає WSJ, головними організаторами угоди стануть російські і китайські банки, але Росія, як і раніше, зацікавлена в участі західних кредитних організацій. Оголосити про те, які банки братимуть участь у розміщенні, мінфін РФ планує наприкінці березня, розповіло WSJ джерело в російському уряді. Про це говорив і Костянтин Вишковський, директор департаменту держборгу і державних активів мінфіну РФ, зазначає "Дождь".

Потенційні інвестори також побоюються, що продати російські цінні папери на вторинному ринку може бути важко, пише WSJ. Едвін Гутьєррес з Aberdeen Asset Management сказав виданню, що не бачить великої цінності в російських облігаціях на тлі падіння економіки минулого року. Реальний ВВП Росії впав на 3,7% у 2015 році і, як очікується, падіння продовжиться. Через нестачу коштів у бюджеті мінфін РФ і зважився вийти на міжнародний ринок запозичень, пише WSJ.

Востаннє Росія виходила на міжнародний ринок запозичень у вересні 2013 року. Організаторами розміщення євробондів на €7 млрд тоді були "ВТБ Капітал", Deutsche Bank, Barclays, Royal Bank od Scotland, Газпромбанк і "Ренессанс Капитал".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram