ГоловнаСвіт

Новозеландці вирішили не міняти прапор

За стяг з "Юніоном Джеком" проголосували 56,6% жителів країни

Новозеландці, за попередніми даними, на референдумі вирішили не міняти прапор і залишити старий - з британським "Юніоном Джеком" на синьому полотні і чотирма зірками сузір'я Південний Хрест.

Як повідомляє BBC, за збереження старого прапора проголосували 56,6% учасників голосування.

За новий прапор, на якому замість "Юніона Джека" був срібний листок папороті, проголосували 43,1%.

Фото: Kyle Lockwood

Нагадаємо, у жовтні 2014 року прем'єр-міністр Джон Кей заявив, що нинішній прапор країни не дуже відображає сучасну Нову Зеландію, до того ж він дуже схожий на австралійський. У лівому верхньому кутку біля стягів обох держав зображено британський "Юніон Джек", що означає приналежність до Співдружності націй. Різниця полягає лише в кількості і кольорі зірок, розташованих на темно-синьому тлі: на новозеландському - чотири червоні, на австралійському - шість білих.

За законами країни, прапор можна змінити за рішенням простої більшості в парламенті, але влада Нової Зеландії вирішила винести цей процес на загальний референдум.

Він складався з двох етапів. На перший винесли кілька можливих варіанти нового прапора. З 10 тисяч запропонованих ескізів спочатку відібрали лонглист з 40 варіантів, а згодом - шортлист з чотирьох фіналістів. На чотирьох зображено лист папороті, циатеї сріблястої, яка є неофіційним символом Нової Зеландії. На трьох варіантах прапора листок розпущений, на одному - у згорнутому вигляді (так званий кору).

У березні 2016 року розпочалося фінальне голосування, на якому новозеландцям запропонували вибрати - хочуть вони залишити старий прапор чи взяти новий, який отримав найбільшу підтримку під час першого референдуму.

Нинішній прапор Нової Зеландії був затверджений у 1902 році. "Юніон Джек" у лівому верхньому кутку символізує зв'язок з Великобританією, чотири зірки у правій частині - сузір'я Південний Хрест.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram