ГоловнаСвіт

У Ємені погодили режим припинення вогню

Мирні переговори відновляться з 18 квітня.

У Ємені погодили режим припинення вогню
Фото: EPA/UPG

Спецпосланець ООН з питань Ємену Ісмаїл Ульд Шейх Ахмед заявив про узгодження в Ємені введення режиму припинення вогню з 10 квітня 2016 року,

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Associated Press.

Мирні переговори в Кувейті відновляться з 18 квітня.

Як повідомляють, під час переговорів сторони мають намір обговорити можливість політичного врегулювання конфлікту.

Нагадаємо, 20 березня в Ємені шиїтські повстанці-хусити і визнаний міжнародною спільнотою уряд погодилися припинити вогонь терміном на один-два тижні, до наступного раунду переговорів, які, як очікують, почнуться у квітні.

Попередні спроби реалізувати режим припинення вогню в Ємені не увінчалися успіхом, кожна сторона звинувачує іншу в порушенні умов.

Перший раунд переговорів відбувся у Швейцарії в грудні 2015 року, але після цього вони так і не відновилися.

Однією зі сторін у кількарічній громадянській війні в Ємені є хусити - шиїтський рух "Ансар Аллах" і лояльна колишньому президенту Алі Абдаллі Салеху частина армії, іншою - війська вигнаного президента-суніта Абд Раббота Мансура Хаді і коаліція, яку очолює Саудівська Аравія.

На початку минулого року повстанці захопили Сану і почали наступ на південь. Через кілька місяців хусити взяли стратегічно важливе портове місто Аден, після чого єменський президент утік до Саудівської Аравії.

Наприкінці березня очолювана Ер-Ріядом коаліція почала військову кампанію проти повстанців з метою повернення Хаді до влади. Експедиційний корпус зумів відбити Аден, зараз бої йдуть зі змінним успіхом. Жертвами конфлікту стали майже шість тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram