ГоловнаСвіт

Президент Німеччини розкритикував комунізм на виступі в Китаї

За словами Гаука, комуністичні держави "змушували замовкнути свій власний народ і знищували тих, хто відмовився підкоритися волі лідерів".

Президент Німеччини розкритикував комунізм на виступі в Китаї
Йоахим Гаук

Президент Німеччини Йоахім Гаук, виступаючи перед студентами університету Тунцзі у Шанхаї, розкритикував комуністичний режим.

Про це повідомляє South China Morning Post.

Міркуючи про Німецьку Демократичну Республіку (існувала з 1949-го по 1990 рік), Гаук заявив, що громадян цієї країни уряд "примушував до мовчання, а також сіяв недовіру між ними".

"Більшість людей не було ні щасливими, ні вільними. Усій існуючій системі не вистачало законності. Не проводилися вільні вибори. У результаті не було довіри між урядом і народом, - сказав він. - Це була держава, яка в рамках союзу комуністичних країн, що залежать від Радянського Союзу, змушувало замовкнути свій власний народ, замикало його і знищувало тих, хто відмовився підкоритися волі лідерів".

Як зазначає видання, виступ президента ФРН сильно відрізнявся від заяв, які зазвичай роблять у КНР інші зарубіжні лідери і чиновники. Зокрема, прийнято обговорювати переваги торгово-економічних відносин з Пекіном.

"Університет має бути місцем для безперешкодних досліджень і вільного і відвертого обговорення. Ця свобода є цінним товаром", - заявив президент ФРН. Він також відкинув припущення, що права людини, викладені в декларації ООН, є "західним продуктом". "Навіть якщо універсальність застосування прав людини ще не означає, що кожна людина може де-факто користуватися цими правами, вони можуть усе ж претендувати на них", - зазначив він.

За словами Гаука, у Німеччині з тривогою спостерігають за ситуацією з громадянським суспільством в Китаї. Він не навів жодних конкретних прикладів, заявивши лише, що "активне громадянське суспільство означає інноваційне і гнучке суспільство".

У Китаї Комуністична партія перебуває у владі з 1949 року. Як зазначає видання, за нинішнього голови КНР Сі Цзіньпіна влада посилила контроль над навчальними закладами та ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram