ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії посилюються антицерковні настрої, - дослідження

Аналітики з'ясували, що неправославні в Росії найчастіше піддаються переслідуванню з боку влади.

У Росії посилюються антицерковні настрої, - дослідження
Патриарх Кирилл
Фото: inforesist.org

Конфлікти навколо будівництва храмів викликають зростання антицерковних настроїв у Росії. Росіяни протестують проти нових храмів і церков, якщо Російська православна церква (РПЦ) вибирає для будівництва території парків і природоохоронних зон.

Про це пише інформаційно-аналітичний центр "Сова" в своїй доповіді за підсумками досліджень за 2015 рік, повідомляє "Дождь".

Як випливає з доповіді, невдоволення православною риторикою зумовлено, в першу чергу, агресивним втручанням православних активістів у світські та культурні заходи. "Дождь" публікує повний текст доповіді.

Безліч конфліктів виникає навколо програми будівництва типових православних храмів, що її підтримує уряд Москви. Конфлікти викликані невдалим вибором ділянки для будівництва, відзначають автори доповіді. У Москві проти зведення храмів протестували, зокрема, жителі Ясенева, Південного адміністративного округу, жителі Ізмайлова і відвідувачі Ізмайлівського парку, Лосиноостровського району з приводу будівництва в парку "Торфянка". А в деяких районах жителі подали позови проти РПЦ про визнання будівництва храмів незаконним. Так зробили, наприклад, жителі районів Ростокино, Тропарьово-Нікуліно, а також Ходинка.

Проти забудови паркових зон церквами, за даними "Сови", протестували в Санкт-Петербурзі, Рязані, Анапі, Єкатеринбурзі, Новокузнецьку, Новоросійську, Смоленську, Саратові, а також у підмосковній Балашисі й Обнінську Калузької області.

До агресивної антисекулярної риторики (нав'язування однієї релігії, - ред.) автори доповіді зараховують і конфлікти, пов'язані з культурними подіями і творами мистецтва. Крамолу в мистецтві вбачали здебільшого захисники почуттів православних. До таких конфліктів належить скандал навколо опери "Тангейзер". Окрім того, Новосибірська митрополія виступила проти вистави місцевого театру "Глобус" "Пісні про Батьківщину".

Православні активісти також обурювалися театральними постановками в Калінінградській області, Удмуртії та Москві. Крім того, в Калінінградській області після протестів єпархії скасували фестиваль Kubana, в Томській області було скасовано фестиваль "Ойкумена", а в Москві парафіяни Благовіщенського храму в Петровському парку спробували зірвати концерт, присвячений 20-річчю радіостанції "Срібний дощ".

Православні активісти традиційно протестували проти святкування Геловіна і Дня святого Валентина. У деяких випадках керівництву шкіл Москви, Красноярського краю, Саратовської і Оренбурзької областей місцеві чиновники рекомендували не святкувати Геловін.

На думку авторів доповіді, такі дії РПЦ повністю збігалися з аналогічною політичною кон'юнктурою - антизахідну політику проводить і політичне керівництво країни.

Держава, своєю чергою, активно підтримує РПЦ, вважають експерти "Сови". Зокрема, з бюджету фінансували реставрацію об'єктів РПЦ у Москві, Петербурзі, Архангельській, Новгородській, Оренбурзькій і Тюменській областях. Уряд Москви в 2015 році виділив на реставрацію релігійних об'єктів понад 200 млн рублів. Найбільші транші - мільярд рублів на відновлення Соловецького монастиря в рамках федеральної програми і 475,6 млн руб. на реставрацію московського храму Різдва Богородиці на Кулішках.

До нових форм підтримки релігійних організацій автори доповіді зараховують рішення керівництва двох областей - Калузької і Тульської - не реєструвати розлучення 8 липня, коли православні вшановують пам'ять святих Петра і Февронії, які вважаються покровителями шлюбу.

При цьому представники інших конфесій у Росії найчастіше піддаються переслідуванню з боку влади. Мусульмани перебувають у групі ризику в зв'язку з застосуванням у Росії антиекстремістського законодавства. Співробітники правоохоронних органів декількох регіонів затримували відвідувачів мечеті, як це сталося, наприклад, у мечеті Прокоп'євська Кемеровської області, де представники Центру "Е" переписали номери телефонів і паспортні дані парафіян, що виходили з будівлі мечеті після п'ятничного намазу, йдеться в доповіді.

Відомі також випадки переслідування представників Церкви Ісуса Христа святих останніх днів (мормонів). З Астрахані було видворено пастора церкви п'ятидесятників "Істина". З Туви за рішенням ФСБ було вислано ламу Шівалха Рінпоче, який прожив у республіці 11 років.

"За порушення міграційного законодавства висилали і мусульман", - пояснюють у доповіді причини вислання тих, хто був на особливому рахунку у правоохоронних органів. До відповідальності притягали парафіян церкви Свідків Єгови, Саєнтологічної церкви, а також Церкви євангельських християн-баптистів.

На думку центру "Сова", протистояння між представниками церковного і світського світів дозволяє говорити про формування нової серйозної точки напруженості в російському суспільстві. Автори доповіді вважають, що це може непокоїти і федеральну владу.

Нагадаємо, раніше цього тижня патріарх Кирило назвав права людини "людинопоклонством" і "глобальною ерессю".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram