ГоловнаСвіт

Stratfor оцінив наслідки терактів у Брюсселі для всієї Європи

Антимусульманські настрої можуть призвести до більшої підтримки націоналістичних партій

Stratfor оцінив наслідки терактів у Брюсселі для всієї Європи
Фото: EPA/UPG

Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor, яку в ЗМІ називають "тіньовим ЦРУ", оприлюднила прогноз після терактів в Брюсселі.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Кілька країн у Західній Європі, швидше за все, найближчим часом оголосять про нове національне законодавство в сфері безпеки, посилення контролю щодо бійців, які повертаються з конфліктів на Близькому Сході та Північній Африці, а також про розширення обміну розвідданими зі своїми сусідами", - вказано в публікації.

Члени ЄС також відновлять обговорення найкращих шляхів боротьби з тероризмом за кордоном у проблемних країнах, таких як Лівія і Сирія. Крім того, очікується підвищення готовності європейців зробити внесок у зусилля коаліції, яка бореться проти "Ісламської держави". Можливо, збільшиться постачання зброї і проведення навчань іракських військових і курдських бойовиків, а також розгортання бойових літаків і участь у місіях спостереження НАТО в Туреччині.

"Іншою жертвою може стати нещодавня хитка угода між Туреччиною і Євросоюзом щодо обмеження пропуску осіб, які шукають притулку в Європі", - йдеться в аналізі. Нове усвідомлення загрози тероризму серед держав-членів ЄС перенесе увагу на зовнішні кордони цього блоку країн, можливо з великим поглибленням співпраці з Туреччиною.

Утім останні терористичні атаки можуть також розпалити антимусульманські настрої в Європі і підвищити вимоги країн ЄС щодо надання Туреччині безвізового режиму - головної умови Анкари для співпраці в питаннях мігрантів.

"Антимусульманські настрої також можуть призвести до більш суттєвої підтримки націоналістичних партій по всьому континенту", - відзначають експерти Stratfor. Це вже відбувається у Франції та Німеччині, де в 2017 році відбудуться загальні вибори.

"І, нарешті, атаки в Брюсселі нашкодять економіці європейських країн, хоча, очевидно, впродовж короткого проміжку часу", - вказується в публікації. Адже найближчим часом громадяни західних країн, імовірно, скасують свої плани на поїздки.

"Для більшості європейців загроза тероризму є тепер частиною їх повсякденного життя. Крім національної політики і економіки, довгострокові наслідки атак будуть впливати на саму структуру Європейського Союзу", - підсумовують експерти аналітичної компанії.

Нагадаємо, у вівторок, 22 березня, в Брюсселі пролунали відразу три вибухи. За даними пожежної служби Брюсселя, загалом унаслідок терактів постраждали 212 осіб. Із них 30 отримали критичні опіки або поранення, 96 серйозно поранені, ще 86 отримали легкі поранення і поранення середньої тяжкості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram