ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

​Росія засекретила 16% експорту на $56 млрд

Імовірно, мова йде про російський експорт або імпорт озброєння і військової техніки та продукції подвійного призначення

​Росія засекретила 16% експорту на $56 млрд
Фото: www.primorye24.ru

Росія засекретила експорт товарів на $56,2 млрд, що складає понад 16% торішнього експорту.

Про це повідомляє РБК з посиланням на доповідь Центру міжнародної торгівлі, підготовлену на основі даних російської Федеральної митної служби.

Росія поставляла товари з секретним кодом SSSS. Під такий код потрапляють "товари подвійного призначення, продукція ВПК, авіапром, природний газ". Представник ЦМТ в бесіді з агентством пояснив, що такі заходи пов'язані з необхідністю забезпечення економічної безпеки.

В указі президента РФ про відомості, віднесені до державної таємниці, йдеться, що засекречуються відомості про російський експорт або імпорт озброєння і військової техніки та продукції подвійного призначення, якщо розголошення інформації про них "може завдати шкоди безпеці держави".

Зазначається, що за деякими напрямками постачання засекречених товарів значно збільшилися. До В'єтнаму такі поставки зросли на 30% (до $1,7 млрд), в Алжир - на 1166% (з $86 млн до $1,1 млрд).

У 2015 році імпорт в Росію за секретними кодами становив 4,86 мільярда рублів, що на 44% менше порівняно з 2014 роком. Росія засекречувала поставки з США ($2,8 млрд), Норвегії ($295 млн), Франції ($255 млн) і Канади $216 млн.

У мінторгу США вказують, що найбільші статті американського експорту в Росію - це літальні апарати, космічні апарати, ядерні реактори і обладнання.

Нагадаємо, що поставки європейських технологій подвійного призначення низці російських компаній було заборонено ще у вересні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram