ГоловнаСвіт

Ердоган оголосив про початок боротьби з "хвилею тероризму" в Туреччині

Турецький лідер звинуватив Європу у "дволикій поведінці"

Ердоган оголосив про початок боротьби з "хвилею тероризму" в Туреччині
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна використовуватиме всю свою військову міць і силу своєї розвідки в бою з "однією з найбільших і найкривавіших терористичних хвиль у своїй історії".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Як зазначає агентство, заява Ердогана стала відповіддю на теракт, що стався у Стамбулі 19 березня. Тоді у результаті вибуху загинули троє ізраїльтян та іранець.

Міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон після цього теракту назвав Туреччину країною, яка "купається в тероризмі".

"Туреччина останнім часом стикається з однією з найбільших і найкривавіших терористичних хвиль у своїй історії. Наша держава бореться з терористичними організаціями і силами, які стоять за ними всім, що має у своєму розпорядженні - солдатами, поліцією і своєю розвідкою", - заявив Ердоган.

Однак критики Ердогана, серед яких, за даними Рейтер, є і союзники Туреччини, вважають, що турецький лідер сфокусував всі зусилля на боротьбі із забороненою в країні "Робітничою партією Курдистану" (РПК) замість того, щоб вести інтенсивну боротьбу з "Ісламською державою" (ІД). Сам Ердоган стверджує, що РПК та інші угруповання співпрацюють з ІД, і вибрали Туреччину як ціль через те, що не змогли домогтися успіху будь-де ще в регіоні. Він також звинуватив Європу у "дволикій поведінці" через те, що минулого тижня представникам РПК дозволили встановити намет у Брюсселі, біля будівлі, де проходив саміт ЄС-Туреччина.

В уряді Туреччини, однак, заперечують, що країна не сфокусована на боротьбі з бойовиками ІД. При цьому основна опозиційна Народна республіканська партія (CHP) покладає відповідальність за зростання терористичної активності в країні на неправильну зовнішню політику уряду Ердогана.

"Те, що ми зараз переживаємо - результат нестабільної, суперечливої, утопічної, політики владної партії "Партія справедливості і розвитку", що шукає пригод на Близькому Сході", - заявив заступник голови СНР Енгін Алтай (Engin Altay) на прес-конференції в парламенті.

За останніми даними, після теракту у Стамбулі заарештовано трьох людей, яких запідозрили у зв'язках з "Ісламською державою".

Нагадаємо, що 20 березня Туреччина звинуватила в організації теракту у Стамбулі ІДІЛ. Після теракту у сімох районах Туреччини ввели комендантську годину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram