ГоловнаСвіт

Бельгійська прокуратура встановила особу спільника паризьких терористів

Імовірний терорист прибув у Європу із Сирії.

Бельгійська прокуратура встановила особу спільника паризьких терористів
Бельгийская полиция (архив)
Фото: twitter.com/avsredactie

Бельгійські правоохоронні органи встановили особу одного зі спільників терористів, які скоїли теракти в Парижі в листопаді 2015 року.

Про це повідомляє агентство AFP.

Підозрюваним є сирієць Наджим Лаашрауї, який використовував підроблені документи на ім'я Суфіана Каналя. Згідно з повідомленням Федеральної прокуратури Бельгії, він народився 1991 року і поїхав із Сирії 2013 року.

Наджим Лаашрауї винайняв квартиру в містечку Овеле (Auvelais) недалеко від міста Намюр, на півдні Бельгії. У цій квартирі терористи готувалися до терактів у Парижі.

Із фальшивими документами підозрюваного помітили на австрійсько-угорському кордоні 9 вересня 2015 року. Разом із ним в машині перебували Салах Абдесалам (єдиний уцілілий з-поміж безпосередніх виконавців терактів у Парижі) і Мухамед Абделькаїд, 35-річний алжирець, якого розшукували за зв'язки з терористами і застрелили під час поліцейської спецоперації 15 березня в Брюсселі.

Слідчі вважають, що Наджим Лаашрауї кілька разів спілкувався по телефону з безпосередніми виконавцями терактів у Парижі. За даними прокуратури, за кілька хвилин до початку атаки у французькій столиці Абделькаїд відправив СМС із текстом "Виїхали, починаємо" на телефон, власник якого перебував на околиці Брюсселя. Цілком імовірно, одержувачем повідомлення був Наджим Лаашрауї.

13 листопада 2015-го в Парижі смертники влаштували кілька вибухів, зокрема поруч зі стадіоном "Стад де Франс" під час футбольного матчу, зчинили стрілянину біля кількох ресторанів і захопили заручників у театрі "Батаклан". Жертвами нападів стали 130 людей, більш ніж 350 отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram