ГоловнаСвіт

ОБСЄ заявила про "значні недоліки" парламентських виборів у Казахстані

Місія спостерігачів Парламентської асамблеї тюркомовних країн назвала вибори в Казахстані об'єктивними і демократичними.

ОБСЄ заявила про "значні недоліки" парламентських виборів у Казахстані
Казахстан
Фото: gazeta.kz

Місія БДІПЛ/ОБСЄ (Бюро демократичних інститутів і прав людини/Організація безпеки і співробітництва в Європі) виявила значні недоліки під час проведення парламентських виборів у Казахстані.

Про це йдеться в доповіді місії БДІПЛ/ОБСЄ, повідомляє "Интерфакс".

"Під час спостереження й оцінки цих виборів було виявлено значні недоліки, в тому числі обмеження фундаментальних громадянських політичних прав, відсутність справжнього політичного вибору для виборців, відсутність плюралізму", - йдеться в доповіді місії.

"У день виборів під час голосування, підрахунку голосів спостерігалися серйозні процедурні помилки й інші порушення. Протягом голосування спостерігачі бачили вкидання бюлетенів, дуже багато імен було додано до списків виборців, також спостерігалися випадки групового голосування і голосування через представників", - йдеться в документі.

Крім цього, спостерігачі БДІПЛ/ОБСЄ вважають, що оголошена ЦВК явка виборців на виборах у Казахстані не відповідає дійсності.

Тим часом місія спостерігачів Парламентської асамблеї тюркомовних країн (ТюркПА) вважає вибори в Казахстані 20 березня об'єктивними і демократичними, заявив голова місії, депутат Великих національних зборів Туреччини Халюк Іпек.

"Позачергові парламентські вибори, а також вибори в місцеві представницькі органи - масліхати - повністю відповідали національному законодавству Казахстану і міжнародним виборчим стандартам", - сказав голова місії на брифінгу в понеділок в Астані.

За його словами, група спостерігачів відвідала кілька виборчих дільниць, а також була під час підрахунку голосів.

"Під час відвідування виборчих дільниць жодних порушень не виявлено. Через це ми вважаємо, що вибори пройшли об'єктивно, відкрито, транспарентно, у демократичному ключі", - зазначив Іпек.

За попередніми даними ЦВК, явка на виборах склала 77,1%, впевнену перемогу на виборах здобула партія влади "Нур Отан", набравши, за попередніми даними, 82,15% голосів виборців. Ще дві партії - "Ак жол" і КНПК набрали 7,18% і 7,14% відповідно, що дозволяє їм також бути представленими в мажилісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram