ГоловнаСвіт

Німецька прокуратура закрила справу проти журналіста Першого каналу

Іван Благий уникнув відповідальності за сюжет про "дівчинку Лізу".

Німецька прокуратура закрила справу проти журналіста Першого каналу

Берлінська прокуратура припинила розслідування щодо кореспондента російського Першого каналу Івана Благого.

Про це DW в суботу, 19 березня, повідомив німецький адвокат Мартін Лютле, який раніше виступав з клопотанням про перевірку законності сюжету Благого про нібито викрадення і зґвалтування російськомовної дівчинки Лізи Ф.

Прокуратура не побачила "достатніх підстав для підозри в скоєнні злочину", сказав Лютле. Як випливає з відповіді відомства, в своєму матеріалі Благий "просто цитував висловлювання тітки Лізи", в яких говорилося про передбачуване скоєння злочину стосовно дівчинки.У матеріалі також не міститься висловлювань про те, що всі або більшість біженців скоюють злочини сексуального характеру, і нема закликів до насильства біженців, що живуть в Німеччині, зазначено в документі.

Прокуратура теж не виявила доказів того, що Іван Благий усвідомлював, що інформація про вчинення злочину не відповідає дійсності. Лютле пояснив DW, що не зможе оскаржити рішення прокуратури, так як не має статусу потерпілого.

У січні Мартін Лютле звернувся в прокуратуру Берліна з клопотанням про перевірку законності сюжету, що вийшов в ефір російського Першого каналу. Його автор, журналіст Іван Благий, розповів про історію передбачуваного зґвалтування в Берліні 13-річної російськомовної дівчинки мігрантами з арабських країн. Лютле визнав, що телесюжет знятий у дусі російської пропаганди і служить для розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

За даними влади, протягом 30 годин відсутності Лізи Ф. не були здійснені "ні зґвалтування, ні взагалі будь-які сексуальні дії". У ніч свого зникнення 11 січня дівчинка ховалася від батьків вдома у свого друга. При цьому в прокуратурі триває слідство у справі про сексуальне насильство щодо дівчинки, скоєне до 11 січня. У цій справі проходять двоє чоловіків турецького походження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram