ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Колишній кандидат в президенти Росії віддав "кремлівським" шахраям $6 млн

Екс-губернатор Самарської області вирішив повернути вкрадені гроші через 8 років

Колишній кандидат в президенти Росії, екс-губернатор Самарської області Костянтин Титов став потерпілим у справі про розкрадання майже $6 млн.

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

За даними видання, політик, взявши ці гроші в борг у сина, віддав їх під високий відсоток якимось співробітникам "секретної фінансової групи адміністрації президента". Згодом з'ясувалося, що Костянтин Титов мав справу з шахраями.

Кримінальну справу порушено за ч. 4 ст. 159 КК (шахрайство в особливо великому розмірі). Наразі в матеріалах справи фігурує сума збитку у розмірі $5,9 млн, проте, як кажуть джерела "Ъ", сума викраденого може вирости ще на $1 млн. У всякому разі, у заяві, яку раніше подав політик, називається збиток на суму понад $7 млн.

За даними "Ъ", розслідування зачіпає період з вересня по грудень 2007 року, коли Титов вже представляв Самарську область у Раді Федерації Росії. У вересні 2007 року сенатор познайомився з таким собі Анатолієм Шутовим, який представився йому генералом юстиції і співробітником Генпрокуратури. А трохи пізніше в кафе біля метро "Смоленська" генерал Шутов запропонував Титову вигідно інвестувати кошти. Отримавши згоду, Шутов звів Титова зі своїми партнерами.

Наприкінці вересня Титов на запрошення нового знайомого приїхав в офіс у Гнєздніковському провулку, де Шутов познайомив його з Владиславом Цораєвим, Олексієм Прозоровим і Артуром Куралаєвим. Перший представився сенатору співробітником секретної групи "Центр", "створеної в адміністрації президента для здійснення спеціальних фінансових програм" і підпорядкованої безпосередньо нібито самому президенту РФ. Олексій Прозоров дав зрозуміти співрозмовнику, що є співробітником СЗР, і показав сенатору якесь посвідчення.

Четвертий учасник переговорів Куралаєв просто забезпечував безпеку заходу.

Екс-губернатору Самарської області запропонували вкласти гроші у "високоприбуткові операції у банківській сфері". За словами співрозмовників Костянтина Титова, його прибуток міг скласти до 100%, але при цьому вкладення не мало бути меншим ніж $500 тис.

Потенційному інвестору пообіцяли створити під нього спеціальний фонд, який крім банківської діяльності буде займатися високорентабельними операціями з нерухомістю, угодами на біржі, в тому числі операції з акціями "блакитних фішок", євробондами, облігаціями Федерального казначейства США і т. д. Обслуговувати фонд буде персональний брокер, який в обов'язковому порядку погоджуватиме всі фінансові операції з інвестором. Екс-губернатор, за даними його співрозмовників, в онлайн-режимі зможе спостерігати за операціями зі своїми інвестиціями за допомогою спеціальної програми.

Сенатор взяв у свого сина, банкіра Олексія Титова, $4,4 млн і €1,5 млн для вкладення в ці проекти - передача цих грошей була оформлена між родичами угодою позики.

У жовтні того ж року, як випливає з заяви екс-сенатора, він передав гроші своїм новим партнерам. Причому більш ніж половину вкладень, $4 млн, було зроблено у колишнього начальника футбольного клубу ЦСКА і президента самарських "Крил Рад" Олександра Барановського. Втім, розписки у Костянтина Титова виявилися всього на $4,4 млн.

Обіцяні відсотки йому не заплатили, а гроші не повернули. Проте в поліцію сенатор звернувся через вісім років. За його словами, всі ці роки він не хотів привертати увагу до цієї історії, оскільки перебував на держслужбі. Тим більше, що позичальники всі ці роки заявляли йому, що визнають борг і готові його погасити.

Хоча звинувачення в рамках розслідування нікому не висунуто, Артур Куралаєв, за даними "Ъ", вже написав явку з повинною.

Варто зазначити, що Владислав Цораєв, який називав себе співробітником президентської групи "Центр", і його охоронець Артур Куралаєв у 2009 році були засуджені за шахрайство Дорогоміловським райсудом. Тоді вони за 17,8 млн руб. пообіцяли бізнесменові Сергію Шапітьку призначити його на посаду керівника Федерального агентства з технічного регулювання і метрології (Ростехрегулювання). Владислав Цораєв представлявся бізнесменові відповідальним працівником уряду і генерал-полковником спецслужб, а його спільник - його заступником. При цьому, як з'ясувалося під час процесу, Владислав Цораєв, хоча і є сином генерала КДБ, офіційно ніде не працював, а Куралаєв був таксистом. Суд засудив Цораєва і Куралаєва до дев'яти і восьми років ув'язнення відповідно.

Встановити особу Анатолія Шутова наразі не вдалося, але слідство переконане, що він ніяк не пов'язаний із Генпрокуратурою Росії. Ще один підозрюваний учасник афери - Олексій Прозоров - помер.

Костянтин Титов і Олександр Барановський, який проходить у справі свідком, від коментарів відмовилися.

Нагадаємо, у грудні 2014 року в США колишнього голову "дочки" "Росатома" засудили до 4 років в'язниці за відмивання грошей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram