ГоловнаСвіт

Суд КНДР засудив американського студента до 15 років примусових робіт

У Пхеньяні стверджують, що 21-річний американець намагався "порушити єдність народу КНДР".

Верховний суд КНДР засудив громадянина США, студента Отто Вомбіера (Otto Warmbier) до 15 років примусових робіт за звинуваченням у злочині проти держави.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

21-річного студента університету Вірджинії затримали 2 січня, коли він збирався покинути КНДР. У Пхеньян він прибув 29 грудня 2015-го з Пекіна в складі туристичної групи, щоб зустріти тут Новий рік. Злочин Вомбіера полягав у тому, що він зірвав зі стіни службового приміщення готелю, в якому проживав, корейський політичний плакат - з тих, що в достатку розклеєні по всій країні, щоб узяти його з собою додому на пам'ять.

При цьому телеканал CNN з посиланням на північнокорейського чиновника, який говорив на умовах анонімності, повідомляє, що вчинок студента був продиктований бажанням отримати фінансову вигоду. Зокрема, за версією співрозмовника агентства, член церкви в штаті Вайомінг запропонував Вобміеру старий автомобіль вартістю $10 тис. (€9,1 тис.), якщо він привезе з КНДР політичний плакат для вивішування в Об'єднаній методистській церкві Дружби як "трофея". Однак пастор цієї церкви розповів CNN, що вона ніяк не пов'язана з Вомбіером, а священнослужителя, ім'я якого називав північнокорейський чиновник, у них немає.

"Обвинувачений зізнався у скоєнні тяжкого злочину проти КНДР відповідно до ворожої політики уряду США щодо країни, в прагненні порушити єдність її народу після в'їзду як туриста", - повідомило північнокорейське державне інформагентство ЦТАК.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch засудила вирок, винесений студентові з Вайомінгу, штат Огайо. "Вирок Північної Кореї Отто Вамбіеру - 15 років каторги за студентську витівку - обурливий і шокує, і не повинен виконуватися", - заявив Філ Робертсон, заступник директора відділу HRW по Азії.

29 лютого в Пхеньяні влаштували показову прес-конференцію, на якій дозволили виступити Вомбіеру. Як повідомляло тоді ЦТАК, американець заявив, що "усвідомлює тяжкість вчиненого ним злочину", а також попросив пробачення уряду і народу КНДР, висловивши надію, що "до нього виявлять поблажливість, і він зможе повернутися додому". Скоєне він назвав "найжахливішою помилкою в своєму житті".

Вашингтон і Пхеньян дипломатичних відносин не мають, проте доступ американським туристам у КНДР дозволено. Восени 2014 року північнокорейська влада, назвавши це "жестом доброї волі", звільнила двох раніше затриманих і засуджених до примусових робіт громадян США.

Нагадаємо, раніше цього тижня КНДР заявила про можливість знищити Мангеттен ударом водневої бомби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram