ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Більшість росіян у разі проведення референдуму підтримали б збереження СРСР

Майже третина росіян вважають причиною розпаду Союзу вплив Горбачова

Більшість росіян у разі проведення референдуму підтримали б збереження СРСР
СССР

Більш ніж половина росіян (64%) у разі проведення референдуму проголосували б зараз за збереження СРСР, проти виступили б 20% громадян РФ.

Про це свідчать результати опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД).

Ідея збереження СРСР знаходить найбільшу підтримку серед громадян, старших за 45 років. Серед росіян 18-44 років цю ініціативу могли б схвалити не більш ніж чверть опитаних.

"Поширене уявлення про загальну ностальгію за СРСР є перебільшенням. Основними носіями цієї ностальгії сьогодні є ті, хто голосував за збереження Союзу чверть століття назад і, як і раніше, звинувачує у його розпаді Горбачова. Це люди старших поколінь, у яких слово "радянський" міцно асоціюється з порядком, визначеністю і стабільністю", - пояснила керівник дослідницьких проектів Управління соціально-політичних досліджень ВЦВГД Юлія Баскакова.

Вона зазначила, що для представників нових поколінь СРСР є перегорнутою сторінкою. Їхнє уявлення про Союз включає "приємне тепле відчуття приналежності до великої держави і мрії про соціальну державу", однак такі риси, як дефіцит, відсутність споживчих благ і свобод для них неприйнятні.

Причиною розпаду Союзу майже третина опитаних (27%) вважають вплив Михайла Горбачова, 17% - дії депутатів і уряду, ще 13% звинувачують у події команду Бориса Єльцина. Близько 40% не змогли відповісти на питання.

Дослідження ВЦВГД проводилося з 5 по 6 березня. У ньому взяли участь 1600 осіб у 46 регіонах. Статистична похибка не перевищує 3,5%.

17 березня 1991 року в СРСР відбувся всесоюзний референдум. Громадянам пропонувалося відповісти на питання "Чи вважаєте Ви необхідним збереження Союзу Радянських Соціалістичних Республік як оновленої федерації рівноправних суверенних республік, в якій повною мірою гарантуватися права і свободи людини будь-якої національності?". Понад 77% учасників опитування проголосували за збереження союзу, проти висловилися близько 22%. Проте через деякий час СРСР розпався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram