ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Білий дім повідомив про смерть командира ІД Шишані від поранень

За інформацію про командира ісламістів аш-Шишані було призначено винагороду в розмірі до $5 млн.

Білий дім повідомив про смерть командира ІД Шишані від поранень
Абу Умар аш-Шишани
Фото: Wikipedia

Один з командирів терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) Абу Умар аш-Шишані, також відомий як Тархан Батірашвілі, помер від отриманих у результаті американського авіуадару поранень.

Про це телеканал CNN повідомили два співробітники адміністрації президента США Барака Обами.

При цьому співрозмовники СNN не уточнили, звідки у них ці відомості.

Згідно з первинною оцінкою американської влади, аш-Шишані, "ймовірно, убитий" у результаті авіаудару. Згодом інформацію уточнили. Також повідомляється, що разом з ним унаслідок нальоту бойових безпілотників було вбито ще 12 бойовиків ІД.

Як зазначили чиновники, аш-Шишані вирушив у район Аль-Шададі зі "столиці" ІД Ракки на території Сирії, щоб зустрітися з бойовиками, які ведуть у регіоні важкі бої з втратами.

Про можливу ліквідацію терориста поблизу сирійського міста Аль-Шададі США повідомлялося 8 березня. Однак у ті дні інформація про його загибель не підтвердилася, стало відомо, що його поранили і ушпиталили в Ракку.

Торік Вашингтон запропонував винагороду до $5 млн за інформацію про аш-Шишані, також відомого як Умар-Чеченець. За даними американських спецслужб, він був в ІД так званим "міністром війни".

Інформація про ліквідацію аш-Шишані з'являлася у ЗМІ і раніше, і щоразу її спростовували. Наприклад, 18 грудня 2015 року повідомлялося про його полонення американським спецназом, 13 листопада 2014 року про смерть терориста заявив глава Чечні Рамзан Кадиров. Через чотири дні інформацію про ліквідацію бойовика спростували старійшини Панкіської ущелини - аш-Шишані є вихідцем з цих місць.

Аш-Шишані відомий тим, що у 2014 році пригрозив вторгненням ІД у Росію. Він заявив у бесіді з батьком, що "повернеться додому і покаже цим росіянам".

Абу Умар аш-Шишані народився у 1986 році в одному з сіл Панкіської ущелини. Він служив у грузинській армії, потім був засуджений за незаконне зберігання зброї. У 2012 році терорист виїхав до Туреччини, згодом брав участь у бойових діях у Сирії та Іраку, став одним з польових командирів ІД.

Угруповання "Ісламська держава" влітку 2014 року захопило значну частину території Іраку і Сирії і проголосило там халіфат.

Альянс з 65 країн на чолі з США із серпня 2014 року проводить бомбардування позицій терористів в Іраку. У вересні того ж року почалися атаки коаліції на ісламістів в Сирії. З 30 вересня 2015 року по 14 березня 2016 року проти супротивників сирійського президента Башара Асада вела повітряну операцію російська авіація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram