ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Генпрокурора РФ попросили визнати Фонд Навального "іноземним агентом"

"Всеросійський міжнаціональний союз молоді" вимагає перевірити Навального на предмет розпалювання міжнаціональної і міжрелігійної ворожнечі

Генпрокурора РФ попросили визнати Фонд Навального "іноземним агентом"
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Представники громадської організації "Всеросійський міжнаціональний союз молоді" написали звернення до Генпрокуратури та мін'юсту Росії з проханням перевірити фінансування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, визнати фонд "іноземним агентом", а також перевірити Навального на предмет розпалювання міжнаціональної і міжрелігійної ворожнечі.

Текст звернення на ім'я генпрокурора РФ Юрія Чайки і міністра юстиції Олександра Коновалова опубліковано на сайті організації. Під ними стоять підписи голови організації Кантеміра Хуртаєва і лідерів низки молодіжних спілок - чеченської, інгушської, казахської та киргизстанської.

Автори заяви вказують на публікації Навального в блозі на сайті радіостанції "Эхо Москвы", де, на їхню думку, він "здійснює підміну понять, тенденційно викладаючи інформацію, спрямовану на розпалювання міжрелігійної та міжнаціональної ворожнечі".

"Публікація автора рясніє підмінами понять і відвертою брехнею", - стверджують автори.

Вони також згадують статтю, опубліковану в американській газеті Washington Post, в якій Фонд Навального провів соціологічне опитування про ставлення російських громадян до участі країни до війни в Сирії.

"Аналіз статті, а також те, що редакція розпоряджається даними дослідження, як своїми власними, дає підставу припускати, що НКО Фонд боротьби з корупцією був виконавцем замовлення Washington Post і отримав певну винагороду за проведене політичне дослідження від редакції газети, тобто воно було профінансовано з-за кордону", - стверджують автори.

"Звертаємося до вас із проханням перевірити дії Олексія Навального на предмет розпалювання міжнаціональної і міжрелігійної ворожнечі і перевірити джерела фінансування Фонду боротьби з корупцією", - підсумовують автори звернення.

Закон про "іноземних агентів" ухвалили у 2012 році. Він вимагає від НКО, які займаються політичною діяльністю і отримують закордонне фінансування реєструватися в мін'юсті РФ як агенти. При цьому відомство має право примусово включати організації в список. Якщо сама організація при цьому не подала заяву про включення до реєстру, на неї накладається штраф.

Станом на сьогодні, до списку НКО-"іноземних агентів", опублікованого на сайті мін'юсту РФ, включено 123 організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram