ГоловнаСвіт

Путін наказав вивести російські війська з Сирії

Росія закликала учасників конфлікту до результативних переговорів.

Путін наказав вивести російські війська з Сирії
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін наказав почати виведення основних військових сил РФ із Сирії з 15 березня.

"Вважаю, що завдання, поставлені перед Міністерством оборони, загалом виконані. Тому наказую з завтрашнього дня почати виведення основної частини нашого військового угруповання з Сирійської Арабської Республіки", - заявив він на зустрічі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і міністром оборони Сергієм Шойгу, повідомляє ТАСС.

Путін заявив, що початок виведення російських військ із Сирії стане хорошим стимулом для переговорного процесу політичних сил цієї країни. "Сподіваюся, що сьогоднішнє рішення буде хорошим сигналом для всіх конфліктуючих сторін. Сподіваюся, що це суттєво підвищить довіру всіх учасників процесу", - сказав він.

Російські пункти в Тартусі та на базі Хмеймім повинні продовжити роботу в колишньому режимі, додав Путін. "Наші пункти базування - морський у Тартусі й авіаційний на аеродромі Хмеймім - будуть функціонувати в колишньому режимі. Вони повинні бути надійно захищені з суші, з моря і з повітря", - заявив він. Російський президент додав, що частина військових, що залишиться, займатиметься контролем за дотриманням режиму припинення вогню.

Своєю чергою, прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив, що Путін обговорив і погодив із президентом Сирії Башаром Асадом рішення про початок виведення військ із Сирії. "Все сказане президентом (РФ Володимиром Путіним на зустрічі з Лавровим і Шойгу) було доведено до відома наших сирійських колег і погоджено з президентом Асадом", - заявив Пєсков журналістам.

Нагадаємо, Росія почала військово-повітряну операцію в Сирії 30 вересня 2015 року.

Наприкінці лютого 2016 року в переговорах, що проводилися під егідою ООН за участю країн Заходу і Росії, було досягнуто угоди про перемир'я між урядом Асада та декількома десятками опозиційних груп. Черговий раунд міжсирійських переговорів має відбутися в середині березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram