ГоловнаСвіт

Антиіммігрантська партія домоглася успіху на виборах у Німеччині

Меркель пообіцяла виборцям обмежити наплив мігрантів до Німеччини

Антиіммігрантська партія домоглася успіху на виборах у Німеччині
Ангела Меркель
Фото: 112.ua

Партія "Альтернатива для Німеччини" (АДН), за результатами виборів, що відбулися в неділю, 13 березня, проходить у земельні парламенти трьох федеральних земель - Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфальц і Саксонія-Анхальт.

Водночас, як повідомляє Deutsche Welle, партія канцлера ФРН Ангели Меркель - Християнсько-демократичний союз (ХДС) повсюдно втрачає популярність.

На думку експертів DW, які називають АДН "правопопулістською партією", незважаючи на те, що у всіх трьох землях "Альтернатива" подолала необхідний бар'єр у 5%, вона навряд чи опиниться у владних коаліціях земель.

Найбільш вражаючого успіху партія, яка виступає за обмеження імміграції, досягла в землі Саксонія-Анхальт.

Там партія Меркель набрала 29,8% (30 місць у парламенті), АДН - 24,2% (24 місць у парламенті), Ліва партія - 16,2% (17 місць), СДПН - 10,6% (11 місць) , "Зелені" - 5,2% (5 місць), ВДП - 4,9%. У Саксонії-Анхальт для абсолютної парламентської більшості необхідні 52 місця.

Це - перші вибори в Німеччині від початку міграційної кризи. При цьому нинішні вибори відбулися за досить високої явки - у Рейнланд-Пфальці на дільниці прийшли близько 70% виборців, - такого там не бачили два десятки років, зазначає euronews.

АДН, що використовує слогани "Захистіть кордони" і "Зупиніть хаос із притулками", вперше змогла стати другою в якійсь із федеральних земель.

"До цього результату на виборах привели фундаментальні проблеми в Німеччині", - сказала лідер партії Фрауке Петрі.

Лідер ХДС у Саксонії-Анхальт звинуватив канцлера у втраті голосів.

"Не можна більше ігнорувати на федеральному рівні проблему, яка дозволила АДН увійти до парламентів у всій Німеччині. Нам потрібні рішення", - сказав телеканалу ARD Райнер Хазелофф.

У Баден-Вюртемберзі на південному заході вперше лідерами стали "зелені", отримавши 31,3% голосів, згідно з ZDF.

Як зазначає агентство Рейтер, незважаючи на результати виборів, Меркель, швидше за все, все одно буде балотуватися на новий термін - четвертий поспіль - через відсутність вагомого конкурента за право очолити партію на федеральних виборах наступного року.

У відповідь на страхи виборців, Меркель пообіцяла обмежити наплив мігрантів до Німеччини і намагається переконати Туреччину допомогти, а партнерів по ЄС - розділити навантаження. Число біженців, які прибувають до Німеччини, знизилося за останні кілька тижнів.

Нагадаємо, раніше в лютому канцлер ФРН Ангела Меркель застерегла країни ЄС від закриття кордонів на тлі мігрантської кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram