ГоловнаСвіт

Міністр оборони Польщі вважає смоленську авіакатастрофу терактом

"Метою того, що сталося під Смоленськом, було позбавлення Польщі лідерства, яке вело нас до незалежності".

Міністр оборони Польщі вважає смоленську авіакатастрофу терактом
Фото: newsweek.pl

Міністр оборони Польщі Антон Мацеревич назвав авіакатастрофу під Смоленськом, в якій загинув президент Лех Качинський, терактом.

"На цей момент тероризм використовується проти західних держав як інструмент провокації потоку міграції з метою дестабілізації європейського континенту. Варто пам'ятати, що Польща була першою жертвою тероризму в 30-ті роки. Після смоленської катастрофи ми можемо сказати, що Польща стала першою жертвою тероризму в рамках сучасного конфлікту, який розігрується на наших очах", - заявив він у неділю в Торуні на конференції "Сучасна політика: конфлікти і тероризм", пише "Польське Радіо".

При цьому він безпосередньо пов'язує авіакатастрофу з убивствами поляків у Катині.

"Тільки незалежна Польща може на повний голос заявити про Катинський геноцид. У 2009 році ще здавалося, що це так. Однак ми виявили, що спроба порушити це питання викликала реакцію, якої не очікував ніхто в світі. Ця реакція принесла смерть усієї польської еліти. Я маю на увазі загибель польської делегації під Смоленськом", - сказав він.

"Без сумніву, метою того, що сталося під Смоленськом, було позбавлення Польщі лідерства, яке вело нас до незалежності", - заявив Мацеревич.

На його думку, авіакатастрофа стала першою ланкою в ланцюзі подальших подій - напад РФ на Україну, окупація промислової частини Донбасу, катастрофа пасажирського лайнера "Малайзійських авіаліній", втручання у війну в Сирії.

Нагадаємо, 4 лютого Мацеревич підписав документи про відновлення розслідування Смоленської катастрофи, яка сталася 10 квітня 2010 року.

Літак польського президента, на борту якого перебувало 96 осіб, включаючи самого голову держави Леха Качинського, розбився під час заходу на посадку на аеродром Смоленськ-Північний в умовах сильного туману й обмеженої видимості. Всі пасажири і члени екіпажу загинули.

Качинський прямував до Росії на поминальні заходи до сімдесятих роковин розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram