ГоловнаСвіт

Венеціанська комісія розкритикувала закон РФ про ігнорування рішень ЄСПЛ

Документ суперечить міжнародним зобов'язанням, які взяла на себе Росія

Венеціанська комісія розкритикувала закон РФ про ігнорування рішень ЄСПЛ
Заседание Венецианской комиссии
Фото: www.norway-coe.org

Експерти Ради Європи розкритикували прийнятий у РФ закон, що дозволяє оголошувати неконституційними рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та інших міждержавних органів щодо захисту прав людини.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Члени Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) на засіданні, яке відбулося у Венеції в п'ятницю, 11 березня, заявили, що цей документ суперечить міжнародним зобов'язанням, які взяла на себе Росія.

Експерти Ради Європи закликають Росію прибрати із закону про Конституційний суд РФ положення, що дозволяє суду визнавати нездійсненними рішення міжнародних судів, передовсім ЄСПЛ, в разі їх суперечності Основному закону країни.

Рішення Венеціанської комісії буде опубліковано в інтернеті у вівторок, 15 березня.

Нагадаємо, закон, який дає право Конституційному суду визначати, чи виконувати рішення міждержавних органів щодо захисту прав і свобод людини, перш за все, Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), президент РФ  Володимир Путін підписав в середині грудня 2015 року.

Законопроект внесений на розгляд 18 листопада. Держдума прийняла закон 4 грудня. Його підтримали 436 депутатів, троє - Дмитро Гудков, Сергій Петров та Ілля Пономарьов за дорученням - проголосували проти.

У липні Конституційний суд прийняв постанову, яка дозволяє Росії не виконувати рішення ЄСПЛ у випадках, коли порушуються "основні конституційні норми".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram