ГоловнаСвіт

Японія згадує жертв землетрусу і цунамі 2011 року

Жителі Японії вимагають від уряду відмови від атомної енергетики

Сьогодні Японія згадує жертв землетрусу і цунамі, які вразили північно-східне узбережжя країни 11 березня 2011 року.

Про це повідомляє euronews.

Імператор Японії Акіхіто з дружиною, прем'єр-міністр Сіндзо Абе та інші представники кабінету і парламенту, хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих. Траурна церемонія відбулася у Національному театрі в центрі Токіо.

Заходи відбулися не тільки у столиці, а й у інших містах. Цього дня японці беруть участь у жалобних церемоніях і молитвах, а також відвідують могили тих, хто став жертвою удару стихії.

"Не існує відродження Японії без реконструкції півночі країни. Залишаючись при цьому твердому переконанні, я заново кажу про свою відданість побудові нової північної Японії, повної надій", - цитує euronews заяву Сіндзо Абе, зроблену напередодні пам'ятних заходів.

За офіційними даними, стихія забрала життя 18,5 тис. осіб. Повністю або частково було зруйновано понад 400 тис. будинків. Площа району, що постраждав від цунамі, становила близько 22 тис. гектарів. Тільки прямі збитки від цього лиха зараз оцінюються у 25 трлн єн (майже $225 млрд).

Уряд Японії ухвалив новий п'ятирічний план відновлення постраждалих районів. На ці цілі до 2020 року буде витрачено 6,5 трлн єн (близько $57 млрд).

Удар стихії призвів до великої аварії на АЕС "Фукусіма-1". Тут, у результаті виходу з ладу систем енергопостачання і охолодження сталося розплавлення ядерного палива, вибухи водню і радіоактивне зараження прилеглих районів. Ліквідація наслідків трагедії триває досі.

До сьогоднішньої дати приурочено також і масові протести, учасники яких вимагають від уряду відмовитися від атомної енергетики після катастрофи на АЕС "Фукусіма-1". За даними опитувань, 70% жителів Японії виступають за скорочення кількості АЕС у країні або за повну відмову від атомної енергетики. Головне питання - це безпека АЕС в умовах близькості до моря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram