ГоловнаСвіт

Росія і Захід обговорюють федералізацію Сирії

Частина сирійської опозиції виступає проти.

Росія і Захід обговорюють федералізацію Сирії
Фото: EPA/UPG

Ключові учасники переговорів про мирне врегулювання ситуації в Сирії розглядають можливість федералізації цієї країни.

Про це пише Reuters із посиланням на дипломатичні джерела.

До такого плану, який передбачає надання широкої автономії владі сирійських регіонів, схиляється, за даними агентства, не тільки Росія, а й країни Заходу. Вони, за словами джерел Reuters, уже повідомили про свої розробки в цьому напрямку посланця ООН з питань Сирії Стаффана де Містуру.

Проти федералізації, зазначає агентство, виступають кілька представників сирійської опозиції. "Будь-який варіант, який передбачає федералізацію чи інший поділ Сирії, для нас неприйнятний. Ми готові на розширення повноважень місцевої влади в майбутній Сирії, але не на федералізацію чи поділ", - заявив координатор опозиції Ріяд Хіджаб.

Представники інших опозиційних сил Сирії, зокрема курдів, дали зрозуміти, що готові обговорювати можливість федералізації.

"Якщо наполягати на збереженні територіальної цілісності Сирії, на продовженні її існування як єдиної країни, існують різні моделі федеративного укладу, в тому числі ті, що передбачають дуже-дуже слабкий центр і широку автономію для регіонів", - заявило дипломатичне джерело.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2016 року в переговорах під егідою ООН за участю країн Заходу і Росії було досягнуто згоди про перемир'я між урядом Асада і декількома десятками опозиційних груп. Черговий раунд міжсирійських переговорів повинен пройти в середині березня.

У Сирії з 2011 року триває громадянська війна, під час якої, за даними ООН, загинули щонайменше 250 тисяч осіб, близько 11 мільйонів були змушені покинути свої домівки.

Наразі влада Сирії на чолі з президентом Башаром Асадом контролює лише частину країни. Значна частина Сирії перебуває під контролем різних опозиційних угруповань, а також бойовиків "Ісламської держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram