ГоловнаСвіт

Обама: анексія Криму не підсилила позицію Росії на світовій арені

"Україна буде вразливою для військового домінування Росії, що б ми не робили".

Обама: анексія Криму не підсилила позицію Росії на світовій арені
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама розповів про своє ставлення до президента РФ Володимира Путіна, а також про нинішню позицію Росії на світовій арені.

Відповідну думку він висловив в інтерв'ю американському виданню The Atlantic.

"Правда в тому, що Путін на всіх наших зустрічах скрупульозно ввічливий, дуже відвертий. Наші зустрічі дуже ділові. Він ніколи не змушує мене чекати дві години, як робить це з купою інших людей, - розповів Обама, зазначивши, що Путін вважає, що його відносини з США набагато важливіші, ніж вважають прості американці. - Він постійно зацікавлений у тому, щоб ми вважали його нашим діловим партнером і в співпраці з нами, оскільки він не зовсім дурний. Він розуміє, що загалом роль Росії в світі значно зменшилася. І той факт, що він захоплює Крим або намагається підтримати Асада, не робить її раптово гравцем. Ви не бачите його на жодній із тих зустрічей, що допомагає формувати порядок денний. Тому і немає зустрічі G20, де росіяни визначають порядок денний навколо будь-якого з важливих питань".

За словами Обами, дії Путіна в Україні були відповіддю на можливість того, що підзахисна держава збирається вислизнути з його рук. "І він імпровізував таким чином, щоб встановити там свій контроль, - зазначив американський лідер. - Він зробив те ж саме в Сирії, що коштувало величезну ціну для благополуччя його країни. І вважати, що Росія якимось чином перебуває в більш вигідному становищі зараз, у Сирії або в Україні, ніж вона була до того, як вторглася в Україну, або перш ніж вона розгорнула військові сили в Сирії, означає в корені неправильно розуміти природу влади в зовнішній політиці і в світі загалом. Реальна влада означає, що ви можете отримати те, чого хочете, не вдаючись до насильства. Росія була набагато могутнішою, коли Україна виглядала як незалежна країна, але існувала клептократія, якою він міг керувати".

Обама також висловив думку, що Україна представляє великий інтерес для Росії, але не для США, тому Росія завжди буде в змозі підтримувати своє домінування над Україною.

"Річ у тім, що Україна, яка не є членом НАТО, буде вразливою для військового домінування Росії, що б ми не робили", - наголосив президент США. За його словами, його позиція щодо України "реалістична", але "є прикладом того, що потрібно дуже чітко визначити наші основні інтереси і заради чого ми готові воювати. "І врешті-решт завжди залишається деяка двозначність", - додав він.

"Є способи стримування, але вони вимагають від вас заздалегідь прояснити, через що варто починати війну і через що не варто. Якщо є хтось, хто готовий стверджувати, що ми готові розглянути можливість війни з Росією через Крим і Східну Україну, вони повинні дуже чітко сказати про це. Ідея, що жорстка риторика або якісь військові дії, які по дотичній до цього конкретного питання якимось чином вплинуть на прийняття рішень Росією або Китаєм суперечить всьому, що ми бачили за останні 50 років", - заявив Обама, відповідаючи на запитання журналіста про те, як будуть діяти США, якщо Путін загрожуватиме війною Молдові або іншій уразливій державі колишнього СРСР, а також про те, чи не варто показати Путіну, що Обама може розлютитися і почати активно діяти у відповідь на російську агресію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram